Mensheid bedreigd door ‘onomkeerbare gevolgen’ klimaatverandering

Klimaatprotest tijdens de G7-top in het Britse Cornwall, 13 juni 2021 © Reuters

Een permanente opwarming van de aarde boven de drempel van +1,5 graden zou ‘onomkeerbare gevolgen hebben voor menselijke en ecologische systemen’, waarschuwt een ontwerprapport van VN-klimaatdeskundigen, dat het Franse persagentschap AFP exclusief heeft kunnen inkijken.

Als de opwarming van de aarde +2 graden bereikt in plaats van +1,5 graden, zullen volgens de IPCC-experts tegen 2050 420 miljoen mensen meer te maken krijgen met ‘extreme hittegolven’ en zullen tot 80 miljoen mensen meer het risico lopen honger te lijden.

In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is een maximumdoelstelling vastgesteld van +2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en zo mogelijk +1,5 graden. Maar met de huidige trajecten is het volgens wetenschappers niet mogelijk die te bereiken.

‘Het leven op aarde kan zich herstellen van grote klimaatveranderingen door te evolueren tot nieuwe soorten en nieuwe ecosystemen te creëren. De mensheid kan dat niet’, waarschuwt de 137 pagina’s tellende technische samenvatting.

Het uitgebreide beoordelingsrapport over de gevolgen van de opwarming, dat 4.000 bladzijden telt en veel dramatischer is dan zijn voorganger uit 2014, is bedoeld om beleidsbeslissingen te onderbouwen.

Het rapport moet in februari 2022 worden gepubliceerd, na goedkeuring bij consensus door de 195 VN-lidstaten. Dat is na de belangrijke klimaatconferentie COP26, die in november plaatsvindt in het Schotse Glasgow.

Partner Content