‘Meer dan 3.000 Europeanen naar Irak en Syrië’: circa een op de tien uit België

Gilles de Kerchove © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Veel meer Europeanen dan tot nu toe gedacht hebben zich aangesloten bij jihadisten in Syrië en Irak. Dat zegt de Belg Gilles de Kerchove, de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie (EU). ‘We moeten erkennen dat de Westerse luchtaanvallen ginder het risico op wraakaanslagen in Europa – ook door Al-Qaeda – doen stijgen.’

Gilles de Kerchove zegt in een interview met de BBC dat al meer dan 3.000 Europeanen naar Syrië of Irak vertrokken zijn. Hij rekent daarbij ook strijders die intussen zijn teruggekeerd en die zijn gesneuveld.

Een op tien uit België

Met een geschat aantal van 300 tot 350 is België verhoudingsgewijs een van de voornaamste herkomstlanden van Syriëstrijders. Afgaande op de cijfers van De Kerchove, gaat het dus om een tiende van alle Europeanen die naar het front zijn getrokken.

Volgens De Kerchove heeft vooral het uitroepen van het kalifaat in juni de Islamitische Staat (IS) meer steun in Europa opgeleverd. ‘Mensen die daarin geloven, willen er waarschijnlijk zo snel mogelijk deel van uitmaken,’ redeneert hij.

Frankrijk heeft ondervonden dat het menens is

Aanslagen in Europa

Onze landgenoot waarschuwt ook dat de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS in Irak en Syrië het risico op vergeldingsaanslagen in Europa zal doen stijgen. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi plant de IS aanslagen op de metro’s in de VS en Parijs.

‘We moeten dat erkennen,’ zegt De Kerchove. ‘Frankrijk heeft het bovendien al ondervonden. IS-sympathisanten in Algerije hadden gewaarschuwd voor een reactie op de Franse luchtaanvallen, en hebben woord gehouden door hun Franse gijzelaar te onthoofden.’

André Vandoren, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zei gisteren in De ochtend op Radio 1 dat er voorlopig geen verhoging van de terreurdreiging in ons land komt. ‘We moeten niet bijzonder angstig zijn.’

Al-Qaeda

Opmerkelijk: De Kerchove waarschuwt dat de opmars van IS er ook toe kan leiden dat concurrerende terreurgroeperingen, zoals Al-Qaeda of gelieerde groeperingen, zullen proberen om aanslagen in Europa te plegen.

‘De opkomst van IS (of ISIL) kan Al-Qaeda ertoe aanzetten om te willen bewijzen dat ze nog relevant zijn’, zegt hij.

Luchtaanvallen

De door de VS geleide anti-IS-coalitie heeft sinds augustus bijna 200 luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en bombardeert sinds deze week ook in Syrië.

Verwacht wordt dat de Kamer later vandaag het licht op groen zet voor een Belgische deelname aan de coalitie tegen IS. De Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie keurden woensdagavond de resolutie goed die daarmee instemt. Ons land zou zes F-16’s leveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content