Meer dan 270 bootmigranten gered in Middellandse Zee sinds zondag

© Belga

Verschillende reddingsschepen hebben sinds zondag zowat 270 bootmigranten in het midden van de Middellandse Zee aan boord genomen tijdens meerdere reddingsoperaties. Het gaat grotendeels om vrouwen en minderjarigen die de Middellandse Zee probeerden over te steken vanuit het Noord-Afrikaanse Libië, waar een burgeroorlog woedt.

Vrijwilligers voeren regelmatig noodacties uit in het gebied. Het Duitse reddingsschip Humanity redde een 100-tal mensen, de Louise Michel, eveneens een Duits schip, kon ook mensen redden die in een rubberbootje de oversteek wilden maken. De Italiaanse kustwacht kon dan weer 30 mensen redden die op een bootje zaten dat zonk nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Vier mensen raakten vermist. Op Lampedusa komen wel vaker bootjes afkomstig uit Noord-Afrika aan, het eiland ligt tussen de kusten van Sicilië en Tunesië.

Meestal brengen de reddingsschepen de geredde opvarenden dan naar Italië, maar de rechtse regering in Rome wil dat verhinderen. Enkele weken geleden leidde dat tot een diplomatieke ruzie met Duitsland en Frankrijk, toen verschillende schepen voor de kust van Sicilië moesten wachten tot de Italiaanse autoriteiten hen een haven zouden toewijzen.

Partner Content