Medestichter AfD weigert in fractie te zetelen uit onvrede met extreemrechtse koers

De top van AfD, met Frauke Petry, Jörg Meuthen, Alice Weidel en Alexander Gauland © REUTERS

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland haalde bij de Duitse verkiezingen een hele reeks parlementszetels binnen, maar de interne wrevel binnen de partij is bijzonder groot.

Mario Mieruch, een van de stichters van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), heeft aangekondigd dat hij niet zal zetelen in de fractie van zijn partij in de Bondsdag. Daarmee stapt Mieruch in de voetsporen van AfD-voorzitster Frauke Petry, die daags na de federale parlementsverkiezingen uit de fractie stapte en niet veel later ook uit de partij. Mieruch is van mening dat de AfD niet voldoende afstand neemt van de extreemrechtse partijvleugel van de Thüringse fractieleider Björn Höcke.

Mieruch is lid van de AfD in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en een vertrouweling van Petry’s echtgenoot Marcus Pretzell. Pretzell zetelde onlangs nog als voorzitter van de AfD-fractie in Noordrijn-Westfalen. Ook hij heeft inmiddels de partij verlaten.

Petry had op de partijdag van de AfD in april tevergeefs geprobeerd bondgenoten te vinden voor een meer gematigde koers van de partij. Of ze nu een eigen partij wil oprichten, blijft open. Ze zetelt nu als partijloze in de Bondsdag en krijgt wellicht het gezelschap van Mieruch.

De pas in 2013 gestichte AfD maakte na de federale verkiezingen van 24 september met 12,6 procent van de stemmen voor het eerst haar opwachting in het nationale parlement.

Partner Content