May gaf haar Europese collega's donderdag in Brussel een stand van zaken over het brexitdebat in het Verenigd Koninkrijk. Bedoeling was om naar huis te kunnen keren met "politieke en juridische garanties" over het akkoord dat de Britse en Europese onderhandelaars hebben gesloten, meer bepaald over de Ierse backstop die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden.

Maar May ving bot en moest het stellen met een A4'tje met "verduidelijkingen". Op een persconferentie na afloop van de vergaderingen noemde Commissievoorzitter Juncker de premier bovendien "vaag".

"Onze Britse vrienden moeten ons zeggen wat ze willen, in plaats van ons altijd te doen zeggen wat wij willen."

Bij de start van de vergaderingen op vrijdag kwam het tot een confrontatie tussen May en Juncker, was te zien op livebeelden van de Commissie. "Ik heb inderdaad een robuuste discussie gehad met Juncker", verklaarde de Britse premier achteraf. "Maar dat is wat er gebeurt als je zoals wij lang en veel samenwerkt", zei ze.

De Britse premier benadrukte dat ze "kristalhelder" was in haar uiteenzetting voor de Europese leiders. Ze verwelkomde hun verduidelijkingen, "die als formele conclusies een wettelijke basis hebben", maar gaf toe dat er nog werk aan de winkel is om het Britse parlement over de streep te kunnen trekken. Volgens haar is daar ook aan Europese kant bereidheid toe, en wordt in de komende dagen en weken verder gepraat.

"Verdere verduidelijking en discussie is mogelijk." De premier moet de deal voor 21 januari aan het Britse parlement voorleggen. "Het is in het belang van alle burgers, Europese en Britse, om dit zo snel mogelijk gedaan te krijgen en de deal over de streep te trekken."

May gaf haar Europese collega's donderdag in Brussel een stand van zaken over het brexitdebat in het Verenigd Koninkrijk. Bedoeling was om naar huis te kunnen keren met "politieke en juridische garanties" over het akkoord dat de Britse en Europese onderhandelaars hebben gesloten, meer bepaald over de Ierse backstop die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden. Maar May ving bot en moest het stellen met een A4'tje met "verduidelijkingen". Op een persconferentie na afloop van de vergaderingen noemde Commissievoorzitter Juncker de premier bovendien "vaag". "Onze Britse vrienden moeten ons zeggen wat ze willen, in plaats van ons altijd te doen zeggen wat wij willen." Bij de start van de vergaderingen op vrijdag kwam het tot een confrontatie tussen May en Juncker, was te zien op livebeelden van de Commissie. "Ik heb inderdaad een robuuste discussie gehad met Juncker", verklaarde de Britse premier achteraf. "Maar dat is wat er gebeurt als je zoals wij lang en veel samenwerkt", zei ze. De Britse premier benadrukte dat ze "kristalhelder" was in haar uiteenzetting voor de Europese leiders. Ze verwelkomde hun verduidelijkingen, "die als formele conclusies een wettelijke basis hebben", maar gaf toe dat er nog werk aan de winkel is om het Britse parlement over de streep te kunnen trekken. Volgens haar is daar ook aan Europese kant bereidheid toe, en wordt in de komende dagen en weken verder gepraat. "Verdere verduidelijking en discussie is mogelijk." De premier moet de deal voor 21 januari aan het Britse parlement voorleggen. "Het is in het belang van alle burgers, Europese en Britse, om dit zo snel mogelijk gedaan te krijgen en de deal over de streep te trekken."