Maxwell wil nieuw proces na onthullingen jurylid

Ghislaine Maxwell en Jeffrey Epstein © belga

Advocaten van de Britse socialite Ghislaine Maxwell, die eind december schuldig werd bevonden aan sekshandel, hebben woensdag gevraagd om een nieuw proces. Aanleiding is het feit dat een van de juryleden onthulde dat hij zelf seksueel was misbruikt. Dit feit zou mogelijk andere juryleden hebben beïnvloed, blijkt uit een rechtbankdocument.

In het verzoek beroepen de advocaten zich met name op artikels die de voorbije dagen verschenen in Britse media. Daarin vertelt een jurylid onder meer dat hij tijdens de beraadslagingen besloot twijfelaars over de streep te trekken door te vertellen dat hij zelf als kind seksueel was misbruik. Dit zou hen helpen na te denken vanuit het standpunt van de slachtoffers.

De verdediging ziet dit dan ook als ‘dwingende reden’ om het proces opnieuw te laten plaatsvinden. ‘Volgens het jurylid beïnvloedde deze openbaring de beraadslagingen en overtuigde het andere juryleden om mevrouw Maxwell te veroordelen’, klinkt het.

Het incident wordt alleszins serieus genomen door de openbare aanklager van Manhattan. Die stelt voor dat de rechtbank een onderzoek instelt en over een maand een nieuwe hoorzitting over de zaak houdt. Volgens de aanklager moet worden vastgesteld of het jurylid tijdens de jury-benoemingsprocedure, dus vóór het eigenlijke proces, heeft bekendgemaakt dat hij slachtoffer was van seksueel misbruik.

Na 40 uur beraadslagen, verspreid over vijf dagen, achtte de jury Ghislaine Maxwell schuldig aan vijf van de zes aanklachten tegen haar, waaronder die van sekshandel voor haar voormalige partner Jeffrey Epstein, die in 2019 in de gevangenis overleed. Maxwell riskeert een celstraf tot 70 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content