Macedonië kreunt al twee jaar onder een politieke crisis, die vorige week dinsdag escaleerde toen Gjorge Ivanov aankondigde dat hij via een decreet meer dan 50 personen zou vrijspreken die verdacht worden van corruptie en illegale afluisterpraktijken. Op de lijst staan onder meer de leider van de rechts-conservatieve regeringspartij VMRO-DPMNE en ex-premier Nikola Gruevski, en de leider van de belangrijkste oppositiepartij SDSM (sociaaldemocraten).

Top met EU

De beslissing van Ivanov oogst ook kritiek bij de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dinsdag vond een bijeenkomst plaats tussen de ambassadeurs van de Europese Unie en Ivanov, maar wat daar juist besproken werd, werd niet meegedeeld. "De ambassadeurs van de EU ontmoeten president Ivanov: amnestie ondermijnt verantwoordelijkheid in de rechtsstaat. Welke toekomst voor het land en zijn Euro-Atlantische integratie?", tweette de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Skopje Aivo Orav. De EU heeft de Macedonische leiders uitgenodigd voor onderhandelingen op vrijdag in Wenen, in een poging om een einde te maken aan de politieke crisis.

(Belga/RR)

Macedonië kreunt al twee jaar onder een politieke crisis, die vorige week dinsdag escaleerde toen Gjorge Ivanov aankondigde dat hij via een decreet meer dan 50 personen zou vrijspreken die verdacht worden van corruptie en illegale afluisterpraktijken. Op de lijst staan onder meer de leider van de rechts-conservatieve regeringspartij VMRO-DPMNE en ex-premier Nikola Gruevski, en de leider van de belangrijkste oppositiepartij SDSM (sociaaldemocraten). De beslissing van Ivanov oogst ook kritiek bij de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dinsdag vond een bijeenkomst plaats tussen de ambassadeurs van de Europese Unie en Ivanov, maar wat daar juist besproken werd, werd niet meegedeeld. "De ambassadeurs van de EU ontmoeten president Ivanov: amnestie ondermijnt verantwoordelijkheid in de rechtsstaat. Welke toekomst voor het land en zijn Euro-Atlantische integratie?", tweette de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Skopje Aivo Orav. De EU heeft de Macedonische leiders uitgenodigd voor onderhandelingen op vrijdag in Wenen, in een poging om een einde te maken aan de politieke crisis.(Belga/RR)