Martin Schulz wil dat EU macht teruggeeft aan lidstaten

© Reuters

De Europese Unie moet meer taken teruggeven aan de lidstaten. Alleen essentiële zaken als migratie en klimaatsverandering moeten centraal geregeld worden, vindt voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz wil meer taken overhevelen naar de nationale lidstaten.

“Doe lokaal wat lokaal kan, regionaal wat regionaal kan, nationaal wat nationaal kan”, zegt de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz deze week in een interview met het Nederlandse weekblad Elsevier. Schulz reageert op de brief van het Nederlandse kabinet over de vermindering van het aantal Europese regels.

Over de groeiende euroscepsis in de Europese Unie (EU) zegt Schulz:. “Ik geloof dat we het vertrouwen van de burgers kunnen terugwinnen. Om te beginnen moeten we niet iedereen die kritisch is eurosceptisch noemen. Ik ben een enthousiaste pro-Europeaan, maar ik vind dat de EU in een catastrofale situatie zit. In Nederland en Duitsland hebben ze het gevoel dat ze veel betalen en er niets voor terugkrijgen. In Griekenland dat ze onder een vreemd regime staan. Om hier uit te komen, moeten we Brusselse taken teruggeven aan de nationale staten.”

Klimaatsverandering en georganiseerde criminaliteit

Schultz benadrukt dat de Unie zich moet focussen op enkele kerntaken. “Internationale handel, migratie, belastingvlucht, klimaatsverandering en georganiseerde criminaliteit. Dat zijn thema’s waarvoor de EU goed moet worden uitgerust.”

De Europese Commissie moet volgens hem feitelijk de EU-regering zijn die verantwoording aflegt tegenover het Europees Parlement en tegenover de lidstaten van de Europese Unie.(Elsevier/Carla Joosten/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content