Man wil racistenparadijs bouwen in North Dakota

North Dakota © Thinkstock
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Ophef in de VS-staat North Dakota: een ‘white supremacist’ wil er met zijn geestesgenoten een hele gemeente overnemen. De huidige bewoners zien dat niet zitten.

Het dorpje in kwestie is Leith, een gehucht van 24 inwoners, twee uur ten zuidenwesten van de hoofdstad Bismarck. Het ligt, zoals dat heet, in the middle of nowhere. De plaatselijke krant noemt het een ‘ghost town’. Zelfs de hoofdstraat is niet verhard.

Van dat onbetekenende gehucht wil de 61-jarige Paul Cobb een vrijhaven voor neonazi’s en racisten maken. Cobb, die in Canada veroordeeld is voor haatmisdrijven en zelf in de hoofdstraat woont, is stilletjes bezig met het opkopen van steeds meer land in Leith. Volgens de krant The Bismarck Tribune heeft hij nu al twaalf percelen.

Die wil Cobb weer kwijt aan politieke geestesgenoten. Zo zou Leith een extreemrechtse enclave worden waar mensen ongestoord vlaggen met hakenkruizen en ander racistische symbolen kunnen laten wapperen.

Haat brengen

Toen de andere bewoners daar lucht van kregen, waren ze er voorspelbaar niet erg blij mee. “Mensen zijn hier welkom als ze onze gemeente willen verbeteren, maar hij is hier om haat te brengen”, zei Bobby Harper, de enige zwarte inwoner van Leith, aan de Bismarck Tribune. “Hoe meer we dat nieuws kunnen verspreiden, hoe beter, want dan hebben we een kans om hem eruit te krijgen.”

Zo ziet Cobb het echter niet. “Stel je voor dat je naar je buren kon wandelen en over politiek praten met mensen die er net zo over denken als jij”, schreef hij op een extreemrechtse website. “Denk je de internationale publiciteit maar eens in en hoe nuttig dat zou zijn voor onze zaak. Om te beginnen, zouden we een no-go zone kunnen uitroepen voor illegale Mexicaans indringers en spionnen van de Mossad of het Israëlische leger.”

Journalisten en andere anti’s

Leith ligt vlakbij de olieregio in het westen van North Dakota waar grote voorraden olie en schaliegas ontdekt zijn en de laatste jaren een weergaloze economische boom aan de gang is. Cobb rekent er dan ook op dat zijn nieuwe extreemrechtse buren makkelijk werk zouden vinden. En zodra ze met genoeg zijn, nemen ze bij de eerstvolgende verkiezing het dorp over. Leith is zo klein dat Cobb maar een stuk of twaalf nieuwe kiezers denkt nodig te hebben om de meerderheid te grijpen.

“Als er dan linkse journalisten of ander anti’s problemen komen maken”, schrijft hij, “dan zou het wel eens kunnen dat ze één van onze verordeningen overtreden en gearresteerd moeten worden door onze politie.”

Schaf het dorp af

Zo ver wil Ryan Schock, de huidige burgemeester, het echter niet laten komen. Als Cobb ooit echt een gevaar wordt, schaft de zeskoppige gemeenteraad meteen heel de gemeente af, zei hij aan het persbureau AP. “Als er geen gemeente is, kunnen zij er ook het bestuur niet van overnemen.”

Partner Content