Man overlijdt aan Marburgvirus in Oeganda

Marburgvirus in Angola © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

In Oeganda is opnieuw het op ebola lijkende Marburgvirus opgedoken. Een 30-jarige man is eraan overleden, 80 anderen die met hem in contact kwamen, zijn in quarantaine of onder observatie geplaatst.

Dat heeft het Oegandese ministerie van Gezondheid bekendgemaakt.

De directrice van de openbare gezondheidsdienst, Jane Aceng, riep de bevolking op tot grote waakzaamheid. Het ministerie van Gezondheid heeft alle medische noodteams geactiveerd die ervaring hebben in de bestrijding van levensgevaarlijke virale ziekten.

Quarantaine

Zorgwekkend is dat het slachtoffer, dat ziek werd op 17 september, een gezondheidsmedewerker was in het Mengo Hospital van de hoofdstad Kampala. Daar zijn naar verluidt 38 mensen met hem in contact gekomen. Nog eens 22 anderen die in quarantaine zijn geplaatst, werkten tot twee weken geleden samen met hem in een gezondheidscentrum in Mpigi, op een veertigtal kilometer van de hoofdstad.

Volgens sommige berichten vertoont ook de broer van de man al symptomen van het Marburgvirus.

Zeer dodelijk

Het Marburgvirus behoort net als ebola tot de familie van de filovirussen. Het heeft eveneens een incubatietijd van twee dagen tot drie weken en een dodelijkheidsgraad tot maar liefst 88 procent. Symptomen zijn hevige hoofdpijn, spierpijn, bloed overgeven. Er bestaat geen medicijn.

Het Marburgvirus werd volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voor het eerst vastgesteld in 1967 en is sindsdien sporadisch opgedoken in Angola, de Democratische Republiek Congo, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda. De laatste bekende gevallen dateerden van 2012 in Oeganda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content