Machtswissel in Tunesië

Parlementsvoorzitter Foued Mebazaa heeft zaterdag de eed afgelegd als interimpresident.

De Tunesische (ex-)president Zine el-Abidine Ben Ali heeft het land vrijdag verlaten. Eerste minister Mohammed Ghannouchi kondigde aan dat hij de macht overneemt, maar in de loop van zaterdag besliste de Grondwettelijke Raad dat parlementsvoorzitter Foued Mebazaa interimpresident wordt. Hij legde nog dezelfde dag de eed af.

In de loop van vrijdag hadden duizenden mensen in Tunis betoogd om het ontslag van president Ben Ali te eisen. Volgens AFP werden ze door de politie met traangas uiteengedreven.

Ben Ali kondigde daarop het ontslag van zijn regering aan en vervroegde verkiezingen binnen de zes maanden. Maar in de loop van de avond raakte bekend dat hij het land verlaten heeft. In de nacht van vrijdag op zaterdag landde hij in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Ben Ali had de noodtoestand uitgeroepen, waarbij samenscholingen van meer dan drie personen verboden werden. Troepen omsingelden de internationale luchthaven in Tunis.

Interimpresident

Volgens de BBC ging het Tunesische luchtuim dicht, maar zaterdagmiddag deelde het Tunesisch bureau voor burgerluchtvaart mee dat het luchtruim weer open was, net als alle luchthavens.

Eerste minister Mohammed Ghannouchi zou de macht overnemen op basis van de grondwet, maar zaterdag besliste de Grondwettelijke Raad om Foued Mebazaa als interimpresident aan te stellen om een terugkeer van Ben Ali te vermijden.

De Raad ontnam Ben Ali de macht en bekrachtigde het politieke vacuüm aan het hoofd van de staat. Mebazaa legde zaterdag de eed af als interimpresident. Volgens de Tunesische grondwet moeten er daardoor binnen de zestig dagen parlementsverkiezingen volgen.

Plunderingen

Ondanks de avondklok kwam het vrijdagnacht in Tunis tot plunderingen en vernielingen. Gemaskerde Tunesiërs trokken plunderend door de stad en staken gebouwen in brand. Zo werd het centraal treinstation in brand gestoken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content