Machtsovername Niger: Generaal Abdourahamane Tchiani is nieuwe sterke man

Grondwettelijk Hof bevestigt verkiezingsuitslag Niger, Bazoum wordt nieuwe president © belga

Generaal Abdourahamane Tchiani heeft vrijdag een verklaring voorgelezen als de voorzitter van de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP), de junta die de verkozen president Mohamed Bazoum van de macht heeft verdreven. De EU veroordeelt de machtsgreep en dreigt ermee de budgettaire steun aan Niger op te schorten.

Tchiani las de verklaring voor op de nationale televisie. De nieuwe sterke man van Niger rechtvaardigde de staatsgreep met de ‘verslechtering van de veiligheidssituatie’ in het land, dat kampt met geweld van jihadistische groepen. De generaal is het hoofd van de presidentiële garde. Militairen van die garde hadden woensdag Bazoum vastgehouden in zijn paleis. Donderdag koos het Nigerese leger de kant van de coupplegers.

Woensdag hadden militairen zich verzameld in de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP), en bekendgemaakt dat ze het regime van de Nigerese president Mohamed Bazoum omvergeworpen hadden. Ze deden dat in een verklaring die een van hen voorlas op de nationale televisie in Niamey.

‘Wij, de defensie- en veiligheidstroepen, bijeengekomen binnen de CNSP, hebben besloten een einde te maken aan het regime dat jullie kennen, dat van president Bazoum’, verklaarde kolonel-majoor Amadou Abdramane, geflankeerd door negen andere geüniformeerde soldaten. Even later kondigden de militaire putschisten op de nationale televisie de opschorting van ‘alle instellingen’ en de sluiting van alle grenzen aan. Eerder op de dag was er al sprake van dat de president van Niger was vastgezet bij een vermoedelijke couppoging.

Bazoum is president sinds april 2021. Hij werd democratisch verkozen en geldt als een bondgenoot van Frankrijk. Het land is in het verleden vaker toneel geweest van couppogingen. De laatste keer dat dat lukte, was in februari 2010, toen de toenmalige president Mamadou Tandja werd afgezet.

Twee keer mislukte een poging om Bazoum af te zetten, zeggen bronnen. Een keer in april 2021, vlak voor zijn installatie als president, en een tweede keer in maart toen hij in Turkije was. De president zelf heeft hier nooit uitspraken over gedaan.

EU veroordeelt staatsgreep

De Europese Unie heeft vrijdag de militaire staatsgreep in Niger ‘krachtig’ veroordeeld en dreigt ermee ‘alle budgettaire steun’ aan het Afrikaanse land op te schorten.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, zei dat ‘elke breuk in de grondwettelijke orde gevolgen zal hebben voor de samenwerking tussen de EU en Niger, waaronder de mogelijke onmiddellijke opschorting van de budgettaire steun’. Hij noemde de omverwerping van president Mohamed Bazoum ‘een ernstige aanval op de stabiliteit en de democratie’. 

Partner Content