Naar aanleiding van de COP21-klimaattop, die loopt van 30 november tot en met 11 december, stelt Frankrijk een maand lang grenscontroles in. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt. Hij verwijst naar de 'context van een terroristische dreiging of het risico van een verstoring van de openbare orde.'

Voor Cazeneuve gaat het niet om een opschorting van Schengen. 'In een van de artikels van Schengen krijgen de landen de mogelijkheid om dat te doen in bijzondere omstandigheden, zoals COP21', verzekerde de minister. Cazeneuve ontkende dat de beslissing iets te maken heeft met de vluchtelingencrisis.

Op de eerste dag van de klimaattop worden zeker 80 staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, verwacht. Behalve de Europese leiders komen ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse presidenten en de Canadese en Indiase premier naar Parijs. (Belga/AVE)

Naar aanleiding van de COP21-klimaattop, die loopt van 30 november tot en met 11 december, stelt Frankrijk een maand lang grenscontroles in. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt. Hij verwijst naar de 'context van een terroristische dreiging of het risico van een verstoring van de openbare orde.'Voor Cazeneuve gaat het niet om een opschorting van Schengen. 'In een van de artikels van Schengen krijgen de landen de mogelijkheid om dat te doen in bijzondere omstandigheden, zoals COP21', verzekerde de minister. Cazeneuve ontkende dat de beslissing iets te maken heeft met de vluchtelingencrisis. Op de eerste dag van de klimaattop worden zeker 80 staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, verwacht. Behalve de Europese leiders komen ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse presidenten en de Canadese en Indiase premier naar Parijs. (Belga/AVE)