Luchtaanvallen op Jemen als vergelding voor aanval op Djedda

© AFP

De door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie in Jemen is zaterdagochtend begonnen met luchtaanvallen op de Jemenitische havenstad Hodeidah, die in handen is van Houthi-rebellen. De aanvallen zijn volgens staatsmedia een vergelding voor de beschieting van de Saoedische stad Djedda door Houthi’s. Daarbij werd vrijdag onder meer een complex van de staatsoliemaatschappij Aramco getroffen.

Enkele uren voordat de aanvallen begonnen, waarschuwde de coalitie burgers al om uit de buurt te blijven van de haven en olie-installaties in Hodeidah. Die zouden door de Houthi’s zijn gebruikt om drones te lanceren richting Saoedi-Arabië. In Djedda wordt dit weekend de Formule 1-race gehouden. Het circuit ligt niet ver van het complex van Aramco.

Piloten en de organisatie van de Formule 1 besloten in de nacht van vrijdag op zaterdag na urenlang vergaderen dat de race gewoon doorgaat. De Houthi-rebellen strijden al jarenlang met hulp van Iran tegen de Jemenitische regering, die gesteund wordt door onder meer Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Partner Content