Loonkloof: als tien procent vrouwelijke miljardairs een record is

Liliane Bettencourt is de 91-jarige erfgename van L'Oreal. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Pas na 77 dagen zullen Belgische vrouwen op 18 maart evenveel gaan verdienen als mannen in 2014. Equal Pay Day kaart deze loonkloof aan. Maar ook de recent gepubliceerde ranglijst van ’s werelds rijksten geeft het probleem aan: slechts één vrouw mag de top tien sieren.

Het magazine Forbes publiceerde begin maart de ranglijst van multimiljardairs voor 2014. Een recordjaar voor vrouwen blijkbaar, maar verwacht daarbij geen waanzinnige cijfers. Met 172 vrouwen maken zij een kleine 10 procent uit van de 1.645 miljardairs ter wereld.

Toch is er sprake van een zekere, maar langzame, vooruitgang in vergelijking met de 138 vrouwen die vorig jaar op de ranglijst mochten prijken. Vrouwen lijken met succes meer en meer ondernemingen te lanceren, staan mee aan het roer van een aantal grote globale bedrijven en helpen zo de winsten te verhogen.

Erfgenamen

De rijkste vrouw op aarde en zo ook de enige vrouw (tussen de vele mannen) in de top tien, is Christy Walton met 36,7 miljard dollar (ruim 26 miljard euro). Ze is de weduwe van John Walton en rijst boven de rest van de familie uit dankzij haar aandelen in First Solar. Het is de vierde keer in vijf jaar tijd dat Walton zichzelf de rijkste vrouw mag noemen.

Een jaar geleden was dat nog Liliane Bettencourt, die nu op de tweede plaats prijkt, buiten de top tien. De 91-jarige erfgename van L’Oreal blijft met 34,5 miljard dollar (bijna 25 miljard euro) de rijkste persoon van Frankrijk.

Voor eigen geluk gezorgd

Hoewel de meerderheid van de vrouwen op de lijst het geluk hadden hun rijkdom te erven van ouders of partners, bouwden 32 van de 172 vrouwen – of bijna een vijfde – aan hun eigen geluk. Dat aantal is meer dan verdubbeld in de afgelopen drie jaar. Maar met slechts vijf van de 42 vrouwelijke nieuwkomers op de lijst die hun fortuin uit het niets zelf creëerden, blijven vrouwen wel een extreme minderheid in vergelijking met het totaal van 1.080 ‘zelfgemaakte’ miljardairs op de ranglijst.

Die vijf opmerkelijke vrouwen zijn Sheryl Sandberg, operationeel directeur bij Facebook en nu een van de jongste zelfgemaakte vrouwelijke miljardairs. Folorunsho Alakija, die rijkdom uit olie putte en zo de eerste vrouwelijke miljardair van Nigeria werd. De Britse Denise Coates, co-CEO en grootste aandeelhouder bij het onlinegokbedrijf Bet365. Liu Xiaomeng, aandeelhoudster in de Suning Appliance Group en tot slot Wang Laichun, voorzitster van Shenzhen Luxshare Precision Industry Co., Ltd.

De jongste miljardair ter wereld is dit jaar een vrouw. Perenne Kei is slechts 24 jaar oud en is eigenaar van de Chinese vastgoedgigant Logan Properties.

Vrouw verdient overal ter wereld minder dan man

2014 lijkt enige verbetering voor vrouwen te brengen wat betreft de loonkloof. Bovendien is er een lichte stijging van vrouwen in de ranglijst van ’s werelds rijksten, waarbij ook een toename van vrouwen die hun rijkdom uit het niets opbouwden in tegenstelling tot de vele erfgenamen. Tot slot zijn ’s werelds tien rijkste vrouwen samen meer dan 160 miljard euro waard, wat een stijging van 26 procent tegenover vorig jaar is.

Maar dat is niks in vergelijking met de rijkdom van miljardair Bill Gates. Zijn persoonlijk fortuin van 55 miljard euro staat gelijk aan een derde van de top tien vrouwelijke rijkdom. Zolang de vrouw in elk land ter wereld minder verdient dan de man, zal 10 procent een record genoemd worden en zullen mannen de andere 90 procent blijven uitmaken. En dat is een ongelijkheid die zich niet enkel tot de rijksten op deze aardbol beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content