Loekasjenko zegt dat Wit-Rusland ‘legaal’ heeft gehandeld door vliegtuig af te leiden

Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. © belga

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko vindt dat zijn land correct heeft gehandeld door het vliegtuig met opposant Roman Protasevitsj aan bood af te leiden.

‘Ik heb legaal gehandeld om de passagiers te beschermen’, citeert het staatsnieuwsagentschap Belta de Wit-Russische president woensdag. Loekasjenko omschreef Protasevitsj als een ’terrorist’ die een ‘bloedige opstand’ in Wit-Rusland aan het plannen was.

Dat Loekasjenko een met raketten bewapend gevechtsvliegtuig MiG-29 zou hebben gestuurd om het vliegtuig verplicht te laten landen, doet de Wit-Russische president af als een ‘leugen’. Wit-Rusland handelde uit veiligheidsoverwegingen omdat het vliegtuig op dat moment boven een kerncentrale vloog, aldus Loekasjenko.

Eerder opperde de Wit-Russische president dat het vliegtuig gedwongen moest landen omdat er mogelijks een bom aan boord zou zijn geweest. Nu beweert Loekasjenko dat er met Protasevitsj een ’terrorist’ aan boord was. Hij voegde er nog aan toe dat Wit-Rusland het recht heeft zijn onderdanen te arresteren.

Protasevitsj zou bovendien ook als ‘huurling’ hebben meegevochten met het Oekraïense leger. De journalist rapporteerde in 2014 inderdaad vanuit Oekraïne over het conflict met pro-Russische troepen, maar er is geen enkel bewijs dat hij zelf de wapens zou hebben opgenomen.

Sancties

Loekasjenko nam ook de sancties van de Europese Unie en de veroordelingen van onder meer de VN en de NAVO op de korrel. ‘Onze tegenstanders in binnen- en buitenland hebben hun methodes om onze staat aan te vallen veranderd. Ze hebben daarbij talloze rode lijnen overschreden, net als de grenzen van het menselijk begrip en de moraal’, klinkt het fors.

Wit-Rusland kwam in het oog van de storm te staan nadat zondag een Ryanair-vlucht met de dissidente journalist Roman Protasevitsj aan boord verplicht een tussenlanding moest maken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De vlucht vertrok nadien zonder Protasevitsj en zijn vriendin, die beiden in Wit-Rusland gevangen worden gehouden.

De Europese Unie veroordeelde de actie scherp en trof een hele reeks sancties tegen het regime van Loekasjenko. Zo moeten Europese luchtvaartmaatschappijen het Wit-Russische luchtruim voorlopig mijden.

Partner Content