Libiërs vragen schadevergoeding van Frankrijk

© Reuters

Inwoners van de Libische stad Twarga hebben Frankrijk voor de rechter gedaagd. Ze beschuldigen het land ervan anti-Kadhafimilities gesteund te hebben die duizenden slachtoffers maakten in de stad. De inwoners eisen nu een schadevergoeding van meer dan 600 miljoen euro.

De inwoners van de Libische stad Twarga waren tijdens de Libische oorlog van 2011 slachtoffer van de repressie door anti-Kadhafimilities. Nu dagen de inwoners Frankrijk voor de rechtbank. Ze beschuldigen het land ervan de rebellen gesteund te hebben. Dat meldt de advocaat van de klagers, Marcel Ceccaldi.

De zaak zal behandeld worden door een Parijse rechtbank van eerste aanleg. De klagers eisen een schadevergoeding van meer dan 600 miljoen euro om de ongeveer 40.000 bewoners van Twarga of nabestaanden van ‘vermisten’ uit de stad schadeloos te stellen. Dat komt neer op 15.000 euro per persoon.

2.000 inwoners vermist

Tijdens de Libische oorlog gold Twarga, nabij de stad Misrata, als een ‘pro-Kadhafibolwerk’. De bewoners werden er door de rebellenmilities van Misrata van beschuldigd, een sleutelrol te hebben gespeeld bij het beleg van de stad door de toenmalige regeringstroepen. Nadat de Misratamilities Twarga hadden veroverd, werd het stadje een spookstad, onder meer door gewelddadige represailles, plunderingen en brandstichtingen. Sindsdien worden 2.000 mensen uit Twarga ‘vermist’ en zitten vele anderen in de gevangenis.

Ingrijpen alliantie betwist

De Libische ‘burgeroorlog’ verliep uiteindelijk, door Navo-bombardementen, in het voordeel van de ‘rebellen’. Frankrijk was een van de ijverigste Navo-landen bij de bombardementen. Het ingrijpen van de alliantie was – volgens de aanklagers verkeerdelijk – gebaseerd op VN-resolutie 1973. Die stipuleerde dat ‘de VN-lidstaten mochten ingrijpen om burgers te beschermen, niet om direct tussenbeide te komen in het conflict’, aldus Ceccaldi. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content