Libië uit VN-Mensenrechtenraad gezet

© EPA

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft de schorsing van Libië verwelkomd.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft dinsdagavond Libië geschorst als lid van de Mensenrechtenraad, wegens de bloedige repressie van de protesten tegen het regime van leider Muammar Khaddafi. Voor zo’n beslissing tot schorsing is normaal een tweederdemeerderheid nodig, maar volgens verschillende media hoefde niet gestemd te worden en was er een consensus.

Primeur

Libië zetelde sinds mei vorig jaar in de VN-Mensenrechtenraad. Die keuze was toen al erg omstreden.

Vorige week had de Mensenrechtenraad in een resolutie de schorsing van Libië geëist. Het was voor het eerst in haar geschiedenis dat de Mensenrechtenraad zich uitsprak over de situatie op het grondgebied van één van haar leden en daarbij de opschorting vroeg.

Verwelkoming

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft dinsdagavond de schorsing van Libië verwelkomd. “Belgische inspanningen lagen mee aan de grondslag van deze historische beslissing met grote precedentwaarde”, laat hij weten.

Vanackere sprak maandag nog de Mensenrechtenraad toe. “Wie zijn eigen bevolking vermoordt, huurlingen gebruikt om op zijn medeburgers te schieten of zijn medestanders er toe aanzet betogers ‘in hun nesten’ aan te vallen, kan niet ongestraft blijven”, zei de CD&V-minister toen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content