Libië: Khaddafi verdenkt Bin Laden van protestacties

© EPA

Via de staatstelevisie heeft de Libische leider Muammar Khaddafi de protesten in zijn land toegerekend aan Osama Bin Laden en zijn aanhangers.

Volgens Khaddafi worden de jonge Libiërs via drugs en alcohol opgehitst om deel te nemen aan “destructie en sabotage”.

Voor de kolonel is het duidelijk dat de terroristische organisatie al-Qaeda achter de hele protestbeweging zit. “Al die gewapende jongeren – onze kinderen – worden gestimuleerd door mensen die gezocht worden in Amerika en de Westerse wereld”. Hij voegde er nog aan toe dat de jonge actievoerders veel en graag schieten, vooral als ze gedrogeerd zijn.

Khaddafi beweert dat Libië niet kan gelijkgesteld worden aan Egypte en Tunesië . Volgens hem hebben de Libiërs namelijk het heft in eigen handen om veranderingen door te voeren via de comités. “Dit is jullie land en jullie bepalen wat ermee gebeurt”, aldus Khaddafi.

Laatste gevechten

Donderdag trokken aanhangers van Khaddafi de door revolutionairen overgenomen stad Al-Zawiya binnen en richtten er een bloedbad aan. Ook voerde het leger een aanval uit op een kleine luchthaven even buiten de stad Misrata.

De opstand in het land, gesteund door overgelopen militairen, verdeelt het land en dreigt uit te monden in een burgeroorlog.

Reactie Vanackere

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere benadrukte donderdag in de Kamer dat er sancties zullen komen tegen Libië.

“Wie op zijn eigen bevolking schiet, wie zegt dat hij zijn land zal schoonvegen huis na huis, wie zijn aanhangers oproept om protesterende landgenoten in hun nesten aan te vallen, verdient alleen misprijzen en kan niet straffeloos blijven. De verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen voor het gepleegde geweld”, stelde Vanackere.

Hij voegde er wel aan toe dat het logisch is dat de efficiëntie van de maatregelen wordt onderzocht en wordt gekeken wat het best is om het geweld te stoppen en de transitie naar een democratische rechtsstaat te verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content