Libië: inwoners verlaten Bani Walid

Uit angst voor nieuwe gevechten zijn talrijke burgers de belegerde stad Bani Walid ontvlucht.

Uit angst voor nieuwe gevechten tussen aanhangers van de gevallen Libische leider Muammar Khaddafi en de troepen van het nieuwe regime hebben talrijke burgers de belegerde stad Bani Walid ontvlucht. De stad staat bekend als een Khaddafibolwerk.

Meerdere tientallen voertuigen en met gezinnen volgeladen pick-uptrucks staken de frontlinies van de Khaddafi-tegenstanders over, die nauwelijks de identiteiten van de vluchtenden bij hun controlepunten nagaan.

Het grootste deel van de bewoners zit echter opgesloten in de woestijnstad op 170 kilometer ten zuiden van hoofdstad Tripoli, zegt een verslaggever van het Franse persagentschap AP. Zij kunnen niet weg omdat er geen benzine is voor hun voertuigen. Maar dat is niet het enige gebrek: ook voedsel en geneesmiddelen zijn schaars.

“De gezinnen hebben angst voor de oorlog”, legt Mohammad Souleiman uit, die in zijn BMW tien familieleden vervoert. Ook Ezzedin Ramadan geeft de hevige gevechten van zondag aan als reden tot vertrek.

Burgers krijgen kans te vertrekken

De anti-Khaddafistrijders zeiden wel dat ze burgers de mogelijkheid geven Bani Walid te onvluchten voor ze een nieuw offensief lanceren. Volgens commandant Abdallah Abou Oussara werken de Khaddafitroepen dat tegen. “Wij willen dat de gezinnen vertrekken, maar de Khaddafistrijders willen ze als menselijk schild gebruiken.”

Volgens Oussara hebben de strijders het bevel tot optrekken nog niet gekregen, aangezien de ligging van de stad, verspreid over enkele kleine heuvels, een snelle optocht moeilijk maakt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content