Lhbti+-protest tegen nieuwe regering Netanyahu

Protest aan de Knesset, het parlement. © Reuters

De eerste protesten tegen de gloednieuwe Israëlische regering zijn een feit. Donderdagavond blokkeerden demonstranten een snelweg in Tel Aviv in naam van de lhbti+-gemeenschap, die vrezen hun rechten te verliezen onder het rechts-religieuze bewind.

Terwijl de regering voor het eerst samenkwam in Jerusalem, kwamen honderden mensen 70 kilometer verder op straat. Sommige media spreken van 1500 aanwezigen.  ‘Duisternis is neergedaald op Israël’, zegt Hila Peer, voorzitster van de nationale lhbti+-organisatie.

De vereniging benadrukt dat zij niet bereid zijn om ’tweederangsburgers’ te worden.  Benjamin Netanyahu is na anderhalf jaar weer eerste minister van het land. Hij kreeg donderdag groen licht van het parlement voor zijn regering, al voor de zesde keer in zijn politieke loopbaan. Het wordt de meest rechtse regering die het land al gekend heeft, met Netanyahu’s eigen rechtse Likoed-partij, twee ultraorthodoxe groepen en drie extreemrechtse.

De coalitiepartners van Netanyahu deden eerder homofobe uitspraken. Zo wilde Avi Moaz, hoofd van de eenmanspartij Noam, de juridische mogelijkheden onderzoeken om de Gay Pride te annuleren. De nieuwe parlementsvoorzitter Amir Ohana, een homoseksuele man, werd volgens Israëlische media benoemd om bezorgdheden over de conservatieve regering te sussen.  Als reactie op de beëdiging heeft Yael German, de Israëlische ambassadeur in Frankrijk, donderdag haar ontslag gegeven.

Partner Content