Leven in de hel: Tien gefaalde staten

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De slechtste plek op deze aardbol om geboren te worden is Somalië. Armoede, conflicten en wanbestuur creëren in deze tien landen een bijna onmogelijke leefomgeving.

Ieder jaar publiceert het magazine Foreign Magazine een lijstje van gefaalde staten gebaseerd op resultaten van onderzoekscentrum Fund for Peace. 177 landen worden gerangschikt op basis van gezondheidszorg, infrastructuur en voedselvoorziening. Daarnaast bepalen factoren als ondemocratisch bestuur, etnische spanningen en corruptie de plek van een land in het lijstje.

1. Somalië: Somalië is eigenlijk moeilijk nog een land te noemen. Sinds Foreign Policy, vijf jaar geleden startte met het oplijsten van gefaalde landen, staat Somalië onafgebroken op één. Hoewel Somalië na twintig jaar opnieuw een ‘centraal functionerend bestuur’ heeft, blijven aanslagen van de terreurgroep Al-Shabaab niet uit. Ondanks inspanningen van de internationale gemeenschap blijft de hongersnood de hoogste ter wereld. Een gebrek aan voedsel eiste tussen oktober 2010 en april 2012 260.000 levens, van wie 133.000 kinderen onder de vijf jaar.

2. Democratische republiek Congo : Door wanbeleid en oorlog zit onze voormalige kolonie al jaren economische aan de grond. De sociale ongelijkheid is er schokkend. Volgens Save the Children is Congo de ergste plek voor moeders om een kind op de wereld te zetten. De armoede en oorlog creëren een bijna onmogelijke leefomgeving. Verkrachtingen als oorlogswapen waren (en zijn nog steeds) een wijdverspreid fenomeen, met een getraumatiseerde bevolkingsgroep tot gevolg.

3. Zuid-Soedan: In 2011 brak Soedan letterlijk in twee. Twee jaar na de onafhankelijkheid heeft Zuid-Soedan nog geen reden om feest te vieren. Een mengeling van oude etnische tegenstellingen, explosief gestegen prijzen en concurrerende overheden zorgen ervoor dat de ‘verloren jongens’ die terug naar huis keerden, in schrijnende omstandigheden moeten leven. De grens tussen Zuid en Noord-Soedan is een broeihaard omwille van disputen over olievoorraden. Het jonge land heeft nog een lange weg te gaan op vlak van infrastructuur en onderwijs.

4. Tsjaad: Tachtig procent van de bevolking in Tsjaad leeft onder de armoedegrens. Zij moeten overleven in een droog en kaal gebied, dat nauwelijks mogelijkheden biedt om aan voedsel te raken. Het land heeft te lijden onder regionale conflicten en terugkerende overstromingen. In Tsjaad kan je je bovendien maar beter voorbeeldig gedragen, want je wilt er absoluut niet in de cel belanden. De kans is volgens Amnesty International groot dat je door onder meer een tekort aan voedsel de gevangenis niet meer levend verlaat.

5. Zimbabwe: Na meer dan dertig jaar onder het gezag van Robert Mugabe’s wanbeheer ligt Zimbabwe in puin. De economie herstelt amper van de hyperinflatie die in 2008 het land teisterde en politiek blijft het land erg fragiel. Volgens cijfers van de Verenigde Naties is economisch gezien Zimbabwe het armste land in de wereld.

6. Afghanistan: Vooral voor vrouwen is dit een verschrikkelijk land om in te wonen. Hun levensverwachting bedraagt slechts 45 jaar. Meer dan de helft van de bruiden is jonger dan zestien en in Afghanistan sterft er elk halfuur een vrouw in het kraambed. Afghanistan is overigens het enige land waar de zelfmoordcijfers bij vrouwen hoger liggen dan die bij mannen.

7. Haïti: Vooraleer het land de kans kreeg om te herstellen van de vernietigende aardbeving in 2010, kreeg Haïti nog eens een tropische storm, een cholera-epidemie en tot slot superstorm Sandy over zich heen. De infrastructuur in de hoofdstad Port-au-Prince is nog steeds niet deftig hersteld. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn 21.000 personen dakloos en vechten 1.5 miljoen Haïtianen elke dag tegen de honger.

8. Jemen: Het armste land van het Arabische schiereiland gaat gebukt onder verschillende conflicten tegelijkertijd. Het noorden leeft in onwil met het zuiden, en jonge Jemenieten komen in het kader van de Arabische lente in opstand tegen de overheid. Een vierde van de inwoners van de hoofdstad Sanaa is werkloos. Het land kampt daar bovenop met een ontzettend inefficiënt gebruik van water. Kraantjeswater is in de steden niet dagelijks beschikbaar en wetenschappers waarschuwen dat als het zo verder gaat Sanaa de eerste stad in de geschiedenis zal zijn die voorgoed zonder water valt.

9. Irak: Over straat wandelen in Irak, is letterlijk elke dag je leven wagen. Bomaanslagen en schietincidenten maken van Bagdad de minst leefbare stad op de planeet. Tien jaar oorlog en bezetting hebben een humanitaire crisis nagelaten. Door de oorlog is het land besmet met verarmd uranium en andere militair-gerelateerde vervuiling. Er is een sterke stijging van genetische afwijkingen en de kans om kanker te krijgen ligt door vervuiling in Irak hoger dan in andere landen. Irak heeft voorts het grootste aantal vermiste personen ter wereld: meer dan één miljoen.

10. Centraal Afrikaanse Republiek: De Centraal Afrikaanse Republiek volgt het patroon van zijn buurlanden Congo, Tsjaad en Soedan. Vooral het gebrek aan proper drink water en de voortdurende burgeroorlog maken een zorgeloos leven moeilijk. Het land kan zijn eigen bevolking amper voeden en heeft af te rekenen met veel vluchtelingen uit de bovengenoemde buurlanden. Het land is rijk aan grondstoffen, maar slechts een beperkt groepje profiteert daarvan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content