Leger ontruimt Tahrirplein

© Reuters

Nu het Egyptische leger heeft aangekondigd dat het parlement ontbonden en de grondwet opgeheven wordt, hebben duizenden betogers het plein in Caïro verlaten. Een harde kern werd door het leger ontzet.

Nadat het Egyptische leger aankondigde dat het parlement ontbonden en de grondwet opgeheven wordt, hebben duizenden betogers het Tahrirplein in Caïro verlaten.

De aankondiging is voor velen een duidelijk teken van breuk met het oude regime van ex-president Mubarak, die vrijdag aftrad na 18 dagen van massabetogingen.

Een harde kern van enkele tientallen betogers werd maandag door het leger van het plein gezet. Enkele mensen werd opgepakt.

Zes maanden

De Opperste Raad, bestaande uit een twintigtal generaals, bestuurt nu het land na het aftreden van Moebarak. Het leger zegt dit “voorlopig voor een periode van een half jaar of tot na verkiezingen voor een nieuw parlement en een president ” te blijven doen.

De Raad liet ook weten dat er een nieuwe commissie komt om de grondwet te hervormen. Tevens stelde de Raad de organisatie van een referendum over de toekomstige amendementen in het vooruitzicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content