Volgens een Israëlisch regeringsrapport heeft het leger tijdens de Gaza-oorlog, vorige zomer, geen enkele burger of burgerlijk doelwit geviseerd. Voor de conservatieve premier Benjamin Netanyahu bewijst het onderzoek dat het Israëlische leger zich tijdens die operatie aan de internationale wetten gehouden heeft.

Tijdens die oorlog vielen meer dan 2.200 doden onder de Palestijnen, volgens de VN voornamelijk burgers. Aan Israëlische kant kwamen 70 mensen om. De Palestijnen hebben de conclusies van dat rapport al verworpen, en vragen een internationaal onderzoek.

Beschuldigingen van oorlogsmisdaden

'De Israëlische beslissing om te ontkennen dat in Gaza burgers geviseerd werden, is het logische gevolg van wat Israël in de Gazastrook gedaan heeft', meent Ehab Bseiso, woordvoerder van de Palestijnse regering in Ramallah. 'Dit rapport wijzigt niets aan onze positie, namelijk dat we een internationaal onderzoek eisen.'

Het Israëlisch rapport is publiek gemaakt kort voor de publicatie van dat van de VN-Mensenrechtencommissie, die onderzoek gedaan heeft naar de mogelijke oorlogsmisdaden door Israël en Hamas tijdens de 50 dagen durende oorlog. Beide partijen beschuldigen elkaar van 'oorlogsmisdaden.'

Volgens Netanyahu kan het VN-rapport niet objectief zijn, omdat de Mensenrechtencommissie al herhaaldelijk 'zijn vijandelijkheid tegenover Israël heeft bewezen.'

Burgers, kinderen en scholen

'De meeste feiten die voor buitenstaanders aanvallen leken op burgers waren eigenlijk legitieme aanvallen op militaire doelwitten, die zich voordeden als burgers', aldus het rapport, hoewel verschillende ngo's en internationale organisaties al meermaals uitgehaald hebben naar de aanvallen op burgers, kinderen en scholen.

Netanyahu nam de voorstelling van het rapport te baat om Hamas te beschuldigen van oorlogsmisdaden, door raketten afgevuurd te hebben op Israëlische burgers en zich tegelijk bewust onder de eigen burgers gemengd te hebben. (Belga/AVE)

Volgens een Israëlisch regeringsrapport heeft het leger tijdens de Gaza-oorlog, vorige zomer, geen enkele burger of burgerlijk doelwit geviseerd. Voor de conservatieve premier Benjamin Netanyahu bewijst het onderzoek dat het Israëlische leger zich tijdens die operatie aan de internationale wetten gehouden heeft. Tijdens die oorlog vielen meer dan 2.200 doden onder de Palestijnen, volgens de VN voornamelijk burgers. Aan Israëlische kant kwamen 70 mensen om. De Palestijnen hebben de conclusies van dat rapport al verworpen, en vragen een internationaal onderzoek.'De Israëlische beslissing om te ontkennen dat in Gaza burgers geviseerd werden, is het logische gevolg van wat Israël in de Gazastrook gedaan heeft', meent Ehab Bseiso, woordvoerder van de Palestijnse regering in Ramallah. 'Dit rapport wijzigt niets aan onze positie, namelijk dat we een internationaal onderzoek eisen.'Het Israëlisch rapport is publiek gemaakt kort voor de publicatie van dat van de VN-Mensenrechtencommissie, die onderzoek gedaan heeft naar de mogelijke oorlogsmisdaden door Israël en Hamas tijdens de 50 dagen durende oorlog. Beide partijen beschuldigen elkaar van 'oorlogsmisdaden.' Volgens Netanyahu kan het VN-rapport niet objectief zijn, omdat de Mensenrechtencommissie al herhaaldelijk 'zijn vijandelijkheid tegenover Israël heeft bewezen.''De meeste feiten die voor buitenstaanders aanvallen leken op burgers waren eigenlijk legitieme aanvallen op militaire doelwitten, die zich voordeden als burgers', aldus het rapport, hoewel verschillende ngo's en internationale organisaties al meermaals uitgehaald hebben naar de aanvallen op burgers, kinderen en scholen.Netanyahu nam de voorstelling van het rapport te baat om Hamas te beschuldigen van oorlogsmisdaden, door raketten afgevuurd te hebben op Israëlische burgers en zich tegelijk bewust onder de eigen burgers gemengd te hebben. (Belga/AVE)