Laatste overlevende SS’er getuigt over bloedbad spookdorp Oradour (video)

Oradour-sur-Glane © Reuters

De laatste overlevende SS’er die aanwezig was bij de slachtpartij in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane, getuigt in een video voor het eerst. Ook hij kan (of wil) geen verklaring geven voor de explosie in een kerk waarbij 300 vrouwen en kinderen om het leven kwamen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoestte een Duitse SS-eenheid het kleine dorp Oradour-sur-Glane in het zuidwesten van Frankrijk. Vlak na de oorlog bezocht Charles De Gaulle, als voorzitter van de tijdelijke regering, Oradour en besloot hij dat het verwoeste dorp in die staat moest blijven bestaan. In totaal kwamen er 642 burgers om het leven tijdens het bloedbad. 300 vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk, waarna deze werd opgeblazen. Slechts één vrouw overleefde de vlammenzee.

Zeventig jaar later ligt het dorp, nabij Limoges, er nog steeds bij alsof de Duitsers nog maar net zijn weggetrokken. Hoewel in de buurt een nieuw dorp herrees dat vandaag 2.000 inwoners telt, bleef Oradour als spookstad in zijn oorspronkelijke vorm bestaan.

Paris Match spoorde de laatste SS’er die aan het bloedbad deelnam op en sprak met hem. George René Boos was een Fransman uit de Moeselstreek en had zich als vrijwilliger bij de SS-divisie gevoegd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Het verleden moet met rust gelaten worden’, klinkt het. Het kostte Paris Match heel wat moeite om met de 91-jarige man te praten. Na lang aandringen wilde hij toch zijn verhaal vertellen. Want Boos vindt dat hij zijn schuld inmiddels heeft afgelost. In 1953 werd de man veroordeeld tot de doodstraf, maar die straf werd een jaar later omgezet in levenslange dwangarbeid. In 1959 kwam hij vrij, waarna hij vluchtte en een leven in de schaduw leidde. Tot nu.

Boos zweeg zo lang omdat hij naar eigen zeggen een akkoord had gesloten met de rechter die in 1953 het proces voorzat. ‘Als ik zweeg zou ik strafvermindering krijgen’, legt Boos uit. ‘Uit respect voor de nabestaanden.’

Ook al ligt de tragedie van Oradour intussen al meer dan halve eeuw achter ons, toch is de belangrijkste vraag nog steeds niet opgelost: ‘waarom koos SS net dit dorp uit om er een bloedbad in te richten. En wie gaf de toestemming om het bombardement op de kerk uit te voeren.

Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane© Reuters

‘Mijn compagnie had geen springstoffen. Ik weet dus niet hoe de explosie tot stand kwam’, klinkt het. En zo blijft het ‘waarom nu net Oradour’, een raadsel. Het dorp stond niet bekend als bolwerk van verzet of er waren geen belangrijke kopstukken aanwezig. Aanvankelijk stond er in december 2014 een rechtszaak gepland, maar door gebrek aan bewijs werd die afgevoerd. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content