Kritiek op Europa na Catalaans referendum: ‘Juncker moet opstappen’

© REUTERS

Niet alleen de Spaanse regering is kop van jut na het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, ook de Europese Unie wordt met de vinger gewezen. ‘Als Juncker vandaag in gebreke blijft, dan kan hij niet aanblijven’.

Tijdens de stembusgang voor het referendum traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policía Nacional, die onder de bevoegdheid van Madrid vallen, bijzonder hardhandig op tegen kiezers en demonstranten. Volgens de laatste balans van het Catalaanse ministerie van Gezondheid is het aantal gewonde burgers opgelopen tot 844.

De regering van premier Mariano Rajoy wordt nu beschuldigd van disproportioneel geweld, maar ook de Europese Commissie ligt zwaar onder vuur omdat een veroordeling uitblijft. Premier Charles Michel (MR) veroordeelde op Twitter in naam van ons land als eerste staatshoofd het geweld en riep op tot politieke bemiddeling. Sander Loones, Europarlementslid voor N-VA, vroeg in een reactie om het ontslag van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ‘Hij moest op de eerste rij staan om het geweld te veroordelen en politieke bemiddeling te organiseren’.

https://twitter.com/SanderLoones/status/914489355699400704Sander Looneshttps://twitter.com/SanderLoones

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Bart Staes
Bart Staes© Belga

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, reageerde vanochtend op Radio 1. Ook hij keurt het stilzwijgen van Europa af. ‘We staan altijd klaar om elders in de wereld wangedrag te veroordelen, en als het dan gaat om het geweld tijdens het referendum tegen gewone mensen, bejaarden, ouders met kinderen, dan blijft de Commissie zich in stilzwijgen wentelen. Dat is onbegrijpelijk. De enige verklaring is dat we altijd goed zijn om elders de les te spellen, maar heel aarzelend is als het gaat om wangedrag in de eigen lidstaten.’

Wat nu?

Deze week is er plenaire vergadering in het Europees Parlements in Straatsburg. Staes: ‘De groene fractie zal samen met de progressieve regionalisten, waarin drie Catalanen zetelen, de hele vergadering vragen om een debat. We zullen vragen dat de Commissie zich komt verantwoorden en zeggen wat ze gaat doen en of ze bereid is om te bemiddelen. Of we daarin de steun van de andere fracties hebben, weet ik op dit moment nog niet maar ik kan me niet inbeelden dat zij dit debat zullen weigeren. De basiswaarden van de Europese Unie zijn gisteren geschonden. De grootste fractie, de Europese Volkspartij (EVP) van onder anderen de partij van Rajoy en Juncker, heeft een verpletterende verantwoordelijkheid. Rajoy heeft alle gezag verloren in Spanje, hij zal eerst moeten aftreden.’

eldiario.eshttps://www.facebook.com/eldiarioes/https://www.facebook.comFacebook1281

La Policía desaloja a patadas y empujones por la escalera un instituto de Barcelona http://www.eldiario.es/edilive/_3243

Geplaatst door eldiario.es op zondag 1 oktober 2017

video1.0https://www.facebook.com/eldiarioes/videos/1893329317349598/500

De algemene teneur is nu dat de brutale machtsontplooiing door Madrid de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd enkel in de hand werkt. Staes verwacht dat de Catalanen zullen verder gaan op de ingeslagen weg en woensdag in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroepen. ‘We weten allemaal dat dit niet het einde, maar het begin van een proces is. Een proces dat hopelijk eindelijk tot dialoog leidt’.

Europa moet nu een bemiddelingsrol opnemen, vindt Staes. ‘De commissie zou bijvoorbeeld iemand kunnen aanduiden met een groot moreel gezag en als bemiddelaar uitzenden. Maar als de Commissie vandaag niet reageert, dan maakt ze de zaken alleen maar erger. Als Juncker hier in gebreke blijft, dan kan hij wat mij betreft inderdaad niet aanblijven’.

Belgisch standpunt?

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) sprak ook op Radio 1, maar hield zich meer op de vlakte. Hij steunt premier Michel in zijn veroordeling van het geweld. ‘Het is duidelijk dat als mensen zich willen uiten, de oplossing niet inhoudt dat je de anti-oproerpolitie stuurt en geweld gebruikt.

De Croo wil de komende uren afwachten hoe Spanje zelf met de situatie omgaat. ‘Het soort dolgedraaid nationalisme dat je hier ziet aan beide kanten, lost niets op’, aldus De Croo. Hij verzet zich tegen het beeld waarbij je ‘op een eiland kan leven en alles naar je zin hebt. Zo zit de wereld niet in elkaar. Alle grote uitdagingen die we kennen, ga je alleen oplossen door samen te werken’.

Op de vraag of ons land een bemiddelingsrol moet spelen, houdt De Croo voorlopig de boot af. ‘Een bemiddelingsrol krijg je alleen als men je dat vraagt, niet door die zelf op te eisen’, luidt het. ‘Uiteindelijk zijn het de Spanjaarden zelf die het zullen moeten doen.’

De Croo verwacht overigens geen probleem binnen de regering. ‘Ik zie niet in waarom. Ik lees vanuit N-VA vooral appreciatie over het veroordelen van het geweld door de regering. Ik denk dat we het daar voorlopig bij kunnen houden’, besluit de liberale vicepremier.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt dat Europa Madrid tot de orde moet roepen. Hij wil nog niet vooruitlopen op welke houding de federale regering moet aannemen indien de Catalanen eenzijdig hun onafhankelijkheid uitroepen. Eerst wil Jambon afwachten onder welke omstandigheden het dossier op de Europese tafel terecht komt. ‘De federale regering heeft altijd in alle moeilijke dossiers een eenduidig standpunt kunnen innemen. Ik ga ervan uit dat we dat hier ook kunnen’, aldus Jambon.

Jambon is het niet eens met De Croo. ‘Elke ideologie die doldraait, is gevaarlijk’, aldus de N-VA’er. ‘Maar de Catalanen proberen al jaren een dialoog met Spanje tot stand te brengen (…) Die roep om onafhankelijkheid komt niet uit het niets. Dat onder de categorie ‘dolgedraaid nationalisme’ brengen, daar ben ik het niet mee eens.’

Partner Content