Kosovo voert douanetarief van 100 procent in op goederen uit Servië en Bosnië

Eerste minister van Kosovo Ramush Haradinaj, 19 november 2018. © Belga

De regering van Kosovo heeft beslist invoerrechten ter hoogte van 100 procent te heffen op koopwaar uit Servië en Bosnië-Herzegovina. De lokale handelsoorlog flakkert zo nog meer op.

Het douanetarief deelde minister van Handel Endrit Shala vandaag op zijn Facebook-pagina mee. De minister gaf als reden voor de stap dat Kosovo in de handel met de twee landen zwaar nadeel lijdt door beperkingen op de toegang tot hun markten.

Waarnemers gaan er nu van uit dat de relatie tussen Belgrado en Pristina verder zal verslechteren.

‘Vanaf vandaag wordt een taks van 100 procent geheven op producten ingevoerd uit Servië en Bosnië’, zei Shala volgens staatszender RTK na een bijeenkomst van de regering. De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj zei dat hij de maatregel steunde, en zijn adjunct Enver Hoxhaj waarschuwde dat bijkomende maatregelen gepland werden. ‘Servië zet zijn agressieve campagne tegen Kosovo op het internationale toneel voort’, zei Hoxhaj op Twitter. ‘Verdere maatregelen worden weldra aangekondigd!’

Kosovo voerde twee weken geleden een tarief van 10 procent in voor de import van goederen uit Servië en Bosnië-Herzegovina. Waarnemers gaan er nu van uit dat de relatie tussen Belgrado en Pristina verder zal verslechteren door de enorme verhoging van het douanetarief. De dialoog die de Europese Unie tussen de twee Balkanlanden tot stand bracht over de normalisering van hun betrekkingen, verkeerde al in crisis.

De Servische minister van Handel Rasim Ljajic waarschuwde dat het hoge tarief ‘verregaande gevolgen’ zou hebben. Statistieken geven aan dat het merendeel van de import in Kosovo uit Servië komt. Kosovo, dat vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoond wordt, scheurde zich in 2008 van Servië af. Belgrado erkent zijn vroegere provincie niet als een onafhankelijke staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content