Chelsea Manning was inlichtingenanalist in het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Irak. In 2010 lekte ze duizenden geheime militaire en diplomatieke documenten via WikiLeaks. Ze werd daarvoor veroordeeld en bracht zeven jaar door in een militaire gevangenis. In 2017 kwam ze vrij nadat toenmalig president Barack Obama haar straf van 35 jaar cel had verlicht.

De ex-analiste wordt nu gestraft omdat ze weigert te antwoorden op vragen van de grand jury die toezicht uitoefent op een onderzoek naar Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks.

Volgens rechter Claude Hilton van de rechtbank van Alexandria pleegt ze daardoor smaad aan het gerecht. De rechter gelastte haar aanhouding totdat ze tot inkeer komt.

Chelsea Manning was inlichtingenanalist in het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Irak. In 2010 lekte ze duizenden geheime militaire en diplomatieke documenten via WikiLeaks. Ze werd daarvoor veroordeeld en bracht zeven jaar door in een militaire gevangenis. In 2017 kwam ze vrij nadat toenmalig president Barack Obama haar straf van 35 jaar cel had verlicht. De ex-analiste wordt nu gestraft omdat ze weigert te antwoorden op vragen van de grand jury die toezicht uitoefent op een onderzoek naar Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Volgens rechter Claude Hilton van de rechtbank van Alexandria pleegt ze daardoor smaad aan het gerecht. De rechter gelastte haar aanhouding totdat ze tot inkeer komt.