Klimaatverandering: ‘Tot 500 miljard dollar per jaar nodig voor ontwikkelingslanden’

Opwarming voor een voetbalwedstrijd in China tijdens pollutiealarm © REUTERS

De kosten om ontwikkelingslanden te helpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, kunnen oplopen tot 500 miljard dollar (437 miljard euro). Dat is vijf keer zoveel dan eerder werd geschat.

Dat blijkt uit een rapport van UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Volgens de studie van UNEP was de vorige schatting van 70 tot 100 miljard dollar per jaar “waarschijnlijk een significante onderschatting”.

Uit het rapport blijkt dat de echte kost voor de aanpassing tegen 2030 140 tot 300 miljard dollar per jaar zou bedragen, en 280 tot 500 miljard tegen 2050. De VN vragen dan ook om meer geld vrij te maken voor die aanpassing, omdat de kosten sterk zullen stijgen, zelfs als het doel bereikt wordt om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden, zoals werd vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs.

‘Zware gevolgen’

“Dit rapport dient als een krachtige herinnering aan het feit dat klimaatverandering zware economische gevolgen zal blijven hebben”, aldus adjunct-directeur van UNEP Ibrahim Thiaw. “De kloof die moet worden overbrugd om de verandering te financieren is groot, en zal naar verwachting de komende decennia nog stijgen als er geen significante vooruitgang wordt geboekt om nieuwe, bijkomende en innovatieve financiering te verzekeren”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content