Kledingexport Bangladesh explodeert ondanks dodelijke fabrieksrampen

© AFP

De export van Bangladesh is in juni gestegen met 16,3 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar.

De export van Bangladesh is in juni gestegen met 16,3 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De goede cijfers zijn te wijten aan de sterk toegenomen verkoop van kleding, ondanks de dodelijke fabrieksrampen die de voorbije maanden hebben plaatsgevonden in het arme land.

De export van kleding was het afgelopen financiële jaar, dat eindigde in juni, goed voor 21,5 miljard dollar, een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. De totale export van Bangladesh steeg over het hele jaar met 11 procent tot meer dan 27 miljard dollar. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Bangladesh is na China de grootste uitvoerder van kleding. Daarvan is 60 procent bestemd voor Europa en 23 procent voor de Verenigde Staten.

Hervorming

De cijfers raken bekend op een moment dat de regering werkt aan een hervorming van de textielindustrie. In april vielen in de hoofdstad Dhaka meer dan 1.100 doden bij de instorting van een textielfabriek. Vorig jaar eiste een brand in een andere fabriek 112 mensenlevens.

De incidenten hebben de druk verhoogd op de regering en internationale kledingmerken om iets te doen aan de onveilige arbeidsomstandigheden in het Zuidoost-Aziatische land. Zo staat onder andere een nieuwe wet in de steigers die werknemers toelaat om vakbonden te vormen. Nu hebben ze daarvoor de toestemming van de fabriekseigenaar nodig. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content