Khan is nu officieel eerste moslimburgemeester van westerse hoofdstad

Sadiq Khan © Reuters

Nadat Labour eerder al de overwinning opeiste, is zaterdagochtend ook officieel bekendgemaakt dat de 45-jarige Sadiq Khan de nieuwe burgemeester van Londen is. De conservatieve Zac Goldsmith eindigt op grote afstand tweede.

Sadiq Khan wordt zo de eerste moslimburgemeester van een westerse hoofdstad.

Khan kreeg 1,31 miljoen stemmen (56,8 procent), Zac Goldsmith 995.000 (43,2 procent). In zijn overwinnigsspeech dankte Khan alle Londenaars die “het onmogelijke” hadden mogelijk gemaakt.

“Londen is de beste stad ter wereld. Ik ben zo trots op onze stad en zeer vereerd door de hoop en het vertrouwen die jullie me hebben gegeven”, aldus Khan. “Ik wil dat elke Londenaar de mogelijkheden krijgt die onze stad aan mij en mijn familie gaf. Niet alleen om te overleven, maar ook om te bloeien.”

De nieuwe burgemeester, zoon van een buschauffeur van Pakistaanse herkomst, bedankte de kiezers er ook voor om te kiezen voor hoop en eenheid in plaats van angst en verdeeldheid.

‘Machtigste moslim’

De conservatieve kandidaat en miljardairszoon Zac Goldsmith focuste tijdens zijn campagne op Khans islamitische geloof en de vraag of zijn linken met de moslimgemeenschap van hem wel de geschikte persoon maken om de Britse hoofdstad veilig te houden. Dat viel bij vele Conservatieven slecht.

Khan werd met een grote meerderheid verkozen, wat van hem “de machtigste moslim in de Britse politieke geschiedenis” maakt, aldus persagentschap Bloomberg.

De 45-jarige Khan, oud-minister en vader van twee dochters, heeft beloofd om de grootste problemen in de Britse hoofdstad aan te pakken, namelijk betaalbare huisvesting, vervoer en vervuiling. Khan volgt de excentrieke conservatief Boris Johnson op. (Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content