Khaddafi ontkent vertrek uit Libië

De Libische leider is afgelopen nacht heel kort ‘live’ op de staatstelevisie verschenen, voor het eerst sinds de uitbraak van het protest.

De Libische leider Muammar Khaddafi is in de nacht van maandag op dinsdag heel kort ‘live’ op de Libische staatstelevisie verschenen, voor het eerst sinds de uitbraak van het volksprotest. “Ik ben in Tripoli, niet in Venezuela,” zei hij. Khaddafi reageert zo op de geruchten dat hij zijn land ontvlucht was en op weg was naar Venezuela. Maandagavond had ook de Venezolaanse regering die geruchten al ontkend.

Het tv-optreden van Khaddafi duurde slechts een twintigtal seconden. Op de beelden was de kolonel te zien, met een paraplu, die in een auto stapte. “Ik ga naar de jongeren op het Groene Plein. Geloof de buitenlandse tv-zenders, die honden, niet,” zei hij nog.

Buitenlandse journalisten werken onder strenge beperkingen in Libië. Het grootste deel van de berichten die uit het land komen, is bijna onmogelijk om te verifiëren.

Bombardementen

In Libië wordt sinds 15 februari geprotesteerd en betoogd tegen het regime van Khaddafi, die al 42 jaar aan de macht is. Tegen de betogers wordt met bijzonder harde hand opgetreden. Volgens de ngo Human Rights Watch vielen al minstens 233 doden.

Het Libische leiderschap ontkent de mediaberichten dat het leger Tripoli en Benghazi heeft gebombardeerd, alsook de “slachtpartijen” waarover ooggetuigen spreken.

VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt dinsdag bijeen om de toestand in Libië te bespreken, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aangekondigd.

Ban sprak maandag met Khaddafi. “Ik heb erop aangedrongen dat hij de mensenrechten, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting volledig respecteert,” zei hij.

Maandag waren er berichten dat verschillende Libische militairen en hoge regeringsverantwoordelijken Khaddafi de rug toekeerden. Steden als Benghazi en Sidra zouden in handen van de manifestanten zijn na deserties in het leger.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content