Keystone XL oliepijplijn: volgende strijdpunt tussen Obama en Republikeinen

Protest tegen de pijplijn in Washington © Reuters
Rudi Rotthier

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde met grote meerderheid voor de voltooiing van de Keystone XL-pijplijn, bedoeld om Canadese olie naar raffinaderijen in de VS te brengen en uiteindelijk voor export klaar te maken. President Obama is tegen en denkt aan een veto. Dinsdag spreekt de Senaat zich over de pijplijn uit.

Het was volgens Canadese kranten de negende keer dat het Huis van Afgevaardigden zich voor de Keystone XL-oliepijplijn uitsprak sinds het project in 2008 werd voorgesteld. Er waren 252 stemmen voor, 161 tegen. 31 Democraten stemden met de Republikeinen mee.

Na de stemming in het Huis zal dinsdag ook de Senaat (voorlopig nog met Democratische meerderheid) zich over de zaak buigen. De kans is reëel dat ook de Senaat met een grote meerderheid voor is. Dat heeft er onder meer mee te maken dat Mary Landrieu, de Democratische senator voor Louisiana, niet alleen een groot voorstander is, maar in haar olievriendelijke staat ook nog verkiezingen voor de boeg heeft. Bij de Senaatsverkiezingen van vorige week haalde geen enkele kandidaat de vereiste 50 procent van de stemmen. Op december volgt een tweede, beslissende ronde. Haar grote rivaal is de Republikeinse volksvertegenwoordiger Bill Cassidy, sponsor van de motie ter ondersteuning van de pijplijn in het Huis van Afgevaardigden.

Teergrond

De Keystone XL-pijplijn is in de eerste plaats bedoeld voor export. Ze houdt een uitbreiding van de bestaande pijplijnen in met 1.400 kilometer. Via de lijn zou dagelijks voor 830.000 ton ruwe, zware, uit teergrond gewonnen olie stromen. De olie zou in het zuiden van de VS geraffineerd worden en dan verscheept.

Canada heeft er baat bij, zeker als de olieprijzen blijven dalen en een pijplijn de transportkosten kan drukken. Milieugroepen en first nations zijn tegen.

Milieugroepen zijn tegen omdat de pijplijn soms natuurgebied doorkruist, omdat lekken kunnen voorkomen en omdat een deel van de lijnen gebied zullen doorkruisen waar risico op aardbevingen bestaat. En ze zij ook tegen omdat de Canadese olie meer vervuiling geeft, onder meer in het gebied waar ze uit het teerzand gewonnen wordt. Het procédé vergt veel energie en er wordt ontbost om de teergronden vrij te maken. First nations zijn tegen omdat de lijn onvoldoende rekening houdt met hun territorium en hun heilige plaatsen.

In Canada bestaat ook enig voorbehoud over de beveiliging van de lijn. De Amerikaanse tak zou drones met sterke camera’s willen inzetten om de buizen te beveiligen, en men weet niet goed wat die camera’s zoal registreren.

Hoeveel banen?

Volgens de Republikeinen zal de aanleg van de pijplijn gedurende twee jaar ongeveer 40.000 banen opleveren. Dat wordt betwist door president Obama, die stelt dat het om goed 2.000 jobs gaat, en daarna om 150 of zo permanente jobs.

In de staat Nebraska loopt nog een proces – de gouverneur heeft er zonder overleg het traject veranderd. In die zaak zou binnenkort een uitspraak komen.

President Obama is geen liefhebber van het project, dat weer eens voorrang geeft aan traditionele, vervuilende brandstof. Hij vindt dat in ieder geval op de gerechtszaak in Nebraska moet gewacht worden, op een rapport over de effecten van de pijplijn, en op een rapport van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken (dat zich moet uitspreken omdat het een grensoverschrijdend project is). En daarna, schat The New York Times, zal hij een veto uitspreken.

Na migratie, waarover Obama eerder op ramkoers ging met de Republikeinen, wordt dit een tweede thema van conflict.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content