Op de persbijeenkomst na de voor hem en zijn Democratische partij lamentabel verlopen tussentijdse verkiezingen gaf president Obama al aan dat het hem menens was met een hervorming van de migratiewetgeving. Daarover was volgens hem vorig jaar een eerbaar compromis bereikt in de Senaat, dat de Republikeinen vervolgens in het door hen geleide Huis van Afgevaardigden stof lieten vergaren. "Ik heb geduld getoond", zei de president toen, wat ook leek te betekenen dat zijn geduld op was.

Volgens tv-zender Fox News en volgens The New York Times zal de president nu zelf, zonder op een nieuwe wet van het parlement te wachten, de migratiediensten nieuwe regels opleggen, misschien al volgende week, en volgens de Times in ieder geval voor het einde van het jaar.

5 jaar, 10 jaar

Het hangt af van de precieze regels hoeveel van de naar schatting 11,7 miljoen illegalen na de verandering ongemoeid in de VS zullen kunnen blijven, maar in de meest verregaande opties die worden bestudeerd, zou het gaan om 5 miljoen mensen.

Obama zou in ieder geval de ouders van legaal in het land verblijvende kinderen een statuut willen geven, en daarnaast degenen die al lang in het land werken en die geen misdrijven hebben begaan (behalve dat ze illegaal in het land zijn). Als hij de regularisering uitstrekt tot wie al tien jaar in het land werkt, zouden naar schatting 2,5 miljoen mensen zonder papieren een verblijfsvergunning krijgen. Als de periode wordt verminderd tot 5 jaar zou het om 3,3 miljoen mensen gaan.

Alles samen kunnen de nieuwe richtlijnen, met de optie van 5 jaar, tot 5 miljoen mensen gevrijwaard worden van de dreiging van deportatie.

Geldkraan

Hiernaast wil Obama ook de migratie van hooggeschoolden vergemakkelijken.

De nieuwe Republikeinse meerderheid is niet te spreken over de plannen van de president, die hij zonder goedkeuring van het parlement naar de betrokken diensten kan sturen."Als het parlement handelt, is er geen ingreep van de president nodig", aldus zijn woordvoerder.

Bij de Republikeinen denkt men daar anders over.

"Als je met lucifers speelt, loop je het risico jezelf te verbranden", zei de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. "En hij zal zichzelf verbranden, als hij dit pad blijft bewandelen."

De Republikeinen overwegen de budgetten voor migratie droog te leggen om de uitvoering van de plannen van de president zo onmogelijk te maken. De huidige financiering strekt tot 11 december.

Zo'n lamleggen van een overheidsdienst door de geldkraan dicht te draaien is in het verleden nog geprobeerd door de Republikeinen en keerde zich toen tegen hen.

De regularisering van illegalen is over het algemeen populair bij Democraten, en zeker bij hun Spaanstalige kiezers, die bij de voorbije tussentijdse verkiezingen nauwelijks het huis uitkwamen om te stemmen.

Op de persbijeenkomst na de voor hem en zijn Democratische partij lamentabel verlopen tussentijdse verkiezingen gaf president Obama al aan dat het hem menens was met een hervorming van de migratiewetgeving. Daarover was volgens hem vorig jaar een eerbaar compromis bereikt in de Senaat, dat de Republikeinen vervolgens in het door hen geleide Huis van Afgevaardigden stof lieten vergaren. "Ik heb geduld getoond", zei de president toen, wat ook leek te betekenen dat zijn geduld op was. Volgens tv-zender Fox News en volgens The New York Times zal de president nu zelf, zonder op een nieuwe wet van het parlement te wachten, de migratiediensten nieuwe regels opleggen, misschien al volgende week, en volgens de Times in ieder geval voor het einde van het jaar.Het hangt af van de precieze regels hoeveel van de naar schatting 11,7 miljoen illegalen na de verandering ongemoeid in de VS zullen kunnen blijven, maar in de meest verregaande opties die worden bestudeerd, zou het gaan om 5 miljoen mensen.Obama zou in ieder geval de ouders van legaal in het land verblijvende kinderen een statuut willen geven, en daarnaast degenen die al lang in het land werken en die geen misdrijven hebben begaan (behalve dat ze illegaal in het land zijn). Als hij de regularisering uitstrekt tot wie al tien jaar in het land werkt, zouden naar schatting 2,5 miljoen mensen zonder papieren een verblijfsvergunning krijgen. Als de periode wordt verminderd tot 5 jaar zou het om 3,3 miljoen mensen gaan. Alles samen kunnen de nieuwe richtlijnen, met de optie van 5 jaar, tot 5 miljoen mensen gevrijwaard worden van de dreiging van deportatie.Hiernaast wil Obama ook de migratie van hooggeschoolden vergemakkelijken.De nieuwe Republikeinse meerderheid is niet te spreken over de plannen van de president, die hij zonder goedkeuring van het parlement naar de betrokken diensten kan sturen."Als het parlement handelt, is er geen ingreep van de president nodig", aldus zijn woordvoerder.Bij de Republikeinen denkt men daar anders over. "Als je met lucifers speelt, loop je het risico jezelf te verbranden", zei de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. "En hij zal zichzelf verbranden, als hij dit pad blijft bewandelen." De Republikeinen overwegen de budgetten voor migratie droog te leggen om de uitvoering van de plannen van de president zo onmogelijk te maken. De huidige financiering strekt tot 11 december. Zo'n lamleggen van een overheidsdienst door de geldkraan dicht te draaien is in het verleden nog geprobeerd door de Republikeinen en keerde zich toen tegen hen.De regularisering van illegalen is over het algemeen populair bij Democraten, en zeker bij hun Spaanstalige kiezers, die bij de voorbije tussentijdse verkiezingen nauwelijks het huis uitkwamen om te stemmen.