Kernuitstap centraal bij herdenking Hiroshima

© Reuters

De Japanse premier Naoto Kan heeft bij een herdenking van de atoomaanval op Hiroshima in 1945 gepleit voor een samenleving zonder kernenergie.

De herdenking wordt dit jaar gekenmerkt door de kernramp in Fukushima. “Het zware incident (Fukushima) dat momenteel nog gevolgen heeft, heeft radioactieve lekken veroorzaakt en zorgt voor ongerustheid in Japan en in de rest van de wereld”, aldus premier Kan tijdens een ceremonie in het Vredespark in Hiroshima. “De afhankelijkheid van Japan van kernenergie zal in de toekomst afnemen, met als doel de oprichting van een samenleving die geen kernenergie meer nodig heeft.”

De kernramp van Fukushima werd veroorzaakt door de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami van 11 maart. Het gaat om de ergste kernramp sinds die van Tsjernobyl in 1986.

“We moeten nooit de kernramp vergeten toen Hiroshima 66 jaar geleden werd aangevallen. We moeten nooit toestaan dat zoiets zich opnieuw voordoet.”

De kernbom van het Amerikaanse leger op Hiroshima zorgde op 6 augustus 1945 voor 140.000 doden. Een deel van de slachtoffers kwam onmiddellijk om het leven, een deel in de maanden erna door de straling. Bij een tweede atoombom op Nagasaki drie dagen later, vielen bijna 75.000 doden. (Belga/DPA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content