Kenia: moslims beschermen christenen bij terreuraanval tegen bus

Archiefbeeld van een buscontrole in Mandera, bij de grens met Somalië © REUTERS

De moslimpassagiers op een Keniaanse bus weigerden zich af te scheiden van de christenen bij een aanval door terreurgroep Al-Shabaab. De aanvallers wilden de passagiers in twee groepen verdelen en de christenen doden. Er vielen uiteindelijk 2 doden en 3 gewonden.

De verslagen zijn niet eensluidend in hun details, maar zowel enkele passagiers als de plaatselijke politiecommissaris, Julius Otieno, als de gouverneur en de woordvoerder van de busmaatschapij bevestigen de grote lijnen.

Al-Shabaab, de Somalische terreurorganisatie, gelieerd met Al-Qaeda, viseerde dit keer een bus.

“Meer dan tien militanten” vielen de bus aan, en een vrachtwagen, in het dorp El Wak, in de buurt van de stad Mandera, vlakbij de grens met Somalië.

Waarom er geen politie-escorte was, zoals nochtans de regel sinds een vorige aanval tegen een bus, is niet duidelijk.

De aanvallers dreven de 62 passagiers uit de bus, en wilden dat ze zich in twee groepen zouden verdelen, christenen en moslims. Dat was in april ook de aanpak bij de aanslag tegen Garissa Universiteit waar moslims ongedeerd mochten vertrekken, terwijl terroristen 148 christenen executeerden, of bij een aanslag tegen een bus vorig jaar, waarbij 28 christenen werden gedood.

Kledij uitgewisseld

Ditmaal echter weigerden de moslimpassagiers zich te onderscheiden of af te scheiden van de christenen. Volgens de plaatselijke gouverneur, Ali Roba, geciteerd door de krant The Nation, zegden de passagiers dat ze “iedereen samen moesten vermoorden, of iedereen met rust laten”. Daarom, aldus de gouverneur, waren er enkele moslims verwond door gefrustreerde militanten

Een passagier, Abdi Mohamud Abdi, geciteerd door het persagentschap Reuters, zegt dat passagiers voor ze uitstapten snel kledij uitwisselden zodat het moeilijker werd om uit te maken wie moslim was en wie niet. “We vormden één blok”.

Over wat er verder gebeurde lopen de versies uiteen. Volgens ooggetuigen kwam er een voertuig aan, dachten de terroristen dat het om een militaire patrouille ging en sloegen ze op de vlucht. Volgens gouverneur Ali Roba panikeerden ze toen ze de eenheid van de passagiers zagen, en waren ze beducht voor represailles van de dorpelingen als ze zonder onderscheid zouden doden. Ze vertrokken met de vrachtwagen als buit.

De aanvallers hadden intussen wel 2 mensen gedood en 3 verwond. Bij de doden de buschauffeur die de islamitische geloofsbelijdenis, de shahada, niet kon reciteren.

Frustratie

Volgens de BBC was hier, behalve van moed en solidariteit, ook sprak van grote frustratie over de infiltraties en acties van Al-Shabaab. In de regio rond Mandera zijn 2.000 leraars en talloze dokters en verplegers vertrokken na eerdere aanslagen.

Een woordvoerder van Al-Shabaab zei na de aanslag aan Reuters dat de groep een bus had beschoten en “christen-vijanden had gedood en verwond”. Over de eensgezindheid tussen moslims en christenen wilde de woordvoerder van de terreurgroep geen commentaar geven.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content