Kathleen Van Brempt (SP.A) verkozen tot voorzitster EU-onderzoekscommissie naar Dieselgate

© BELGA

In het Europees Parlement is Kathleen Van Brempt (SP.A) woensdagochtend verkozen tot voorzitster van de onderzoekscommissie die het komende jaar de Europese aanpak van het Volkswagenschandaal moet uitspitten.

Op de openingszitting van de onderzoekscommissie is Van Brempt woensdagochtend bij acclamatie verkozen tot voorzitster. De Antwerpse politica was de kandidate van de sociaaldemocratische fractie.

Even later mochten ook Belet en Demesmaeker aanschuiven als vicevoorzitters. “Het lijkt hier het Vlaamse parlement wel”, grapte Belet. “Maar dan toch niet de natuurlijke coalitie”, vulde Van Brempt lachend aan. De christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij aasde als grootste fractie eveneens op het voorzitterschap, maar besloot uiteindelijk om geen bezwaar aan te tekenen tegen de aanstelling van Van Brempt. “Maar ik wil hier glashelder stellen dat de EVP alles zal doen om te voorkomen dat deze commissie een heksenjacht op de industrie ontketent”, zo verzekerde de Let Krisjanis Karins.

De 45 leden tellende onderzoekscommissie gaat niet het gesjoemel bij Volkswagen zelf tegen het licht houden. Wel gaat ze de komende twaalf maanden uitzoeken of de Europese overheden en de lidstaten tekort zijn geschoten bij het afdwingen van de uitstootregels. Het was namelijk niet in Europa, maar in de Verenigde Staten dat vorig jaar aan het licht kwam dat autobouwer Volkswagen gebruikmaakte van sjoemelsoftware om de normen te omzeilen.

“De Europese Unie gaat er prat op dat ze beschikt over ambitieuze wetgeving die de burgers moet beschermen, maar als die in de praktijk niet wordt toegepast, is zo’n wetgeving eigenlijk boerenbedrog. Het heeft geen zin om strenge normen te hebben, als in werkelijkheid auto’s vier tot zeven keer meer uitstoten dan toegelaten is”, zo duidde Van Brempt de inzet van de commissie. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content