Katten zijn heer en meester van het internet en slaagden er nu zelfs in het in Turkije geblokkeerde Twitter over te nemen. De tweets gingen aan het rollen toen minister van Energie Taner Yildiz de stroomonderbrekingen in Ankara aan een kat toeschreef: 'Het is geen grap, mijn vrienden. Een kat is in de elektriciteitscentrale binnengekomen en heeft de blackout veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Het is fout de stroompanne aan de verkiezingen te linken en van vals spelen te spreken. Wie de verkiezingen verloren heeft, mag de blackouts niet als een excuus voor zijn nederlaag gebruiken', citeert Al Jazeera de man.

Verpletterende overwinning Erdogan

De regerende partij AK van premier Recep Tayyip Erdogan kende tijdens de lokale verkiezingen zondag 30 maart een grote overwinning met 45,6 procent van de stemmen en behoudt zo controle over de twee grootste steden: het financiële centrum Istanbul en de hoofdstad Ankara. De grootste oppositiepartij CHP volgde met 27,9 procent. Maar de schaduw van het corruptieschandaal dat over de huidige regering hangt en de stroomonderbrekingen tijdens het tellen van de stemmen, hebben tot wantrouwen geleid. Dinsdag kwamen mensen op straat om een hertelling te eisen.

Op Twitter kreeg het verhaal een ludieke kant: de hashtag #kedilobisi of 'katlobby' werd meer dan 130.000 keer gebruikt.

'Ik gaf de bevelen'

Presidentiële verkiezingen augustus

De lokale overwinning van de AKP is veelbelovend voor de presidentiële verkiezingen in het land die op 10 augustus van start gaan. Dat ondanks het corruptieschandaal dat meteen ook de reden is waarom sociale mediasites als Twitter en YouTube net voor de lokale verkiezingen werden afgesloten voor het volk. Geluidsbestanden van de Turkse regering - onder andere over een mogelijke inmenging in het conflict in Syrië - werden namelijk op de sociale media gepubliceerd. De bedoeling van de blokkering was waarschijnlijk om schade bij de verkiezingen in te perken.

Turkije, dat lid is van de NAVO, gold nochtans lang als model van een moslimdemocratie. De eerste minister voerde vele hervormingen door die de mensenrechten steunden en de economie een duw in de rug gaven. Maar de huidige machtsstrijd tussen Erdogan en diens vroegere kompaan Fethullah Gulen - een gematigde geestelijke die gevestigd is in de Verenigde Staten, die nu door Erdogan beschuldigd wordt van infiltratie en misbruik van politie en gerecht - heeft tot het hardhandige optreden tegen antiregeringsbewegingen geleid.

Katten zijn heer en meester van het internet en slaagden er nu zelfs in het in Turkije geblokkeerde Twitter over te nemen. De tweets gingen aan het rollen toen minister van Energie Taner Yildiz de stroomonderbrekingen in Ankara aan een kat toeschreef: 'Het is geen grap, mijn vrienden. Een kat is in de elektriciteitscentrale binnengekomen en heeft de blackout veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Het is fout de stroompanne aan de verkiezingen te linken en van vals spelen te spreken. Wie de verkiezingen verloren heeft, mag de blackouts niet als een excuus voor zijn nederlaag gebruiken', citeert Al Jazeera de man.De regerende partij AK van premier Recep Tayyip Erdogan kende tijdens de lokale verkiezingen zondag 30 maart een grote overwinning met 45,6 procent van de stemmen en behoudt zo controle over de twee grootste steden: het financiële centrum Istanbul en de hoofdstad Ankara. De grootste oppositiepartij CHP volgde met 27,9 procent. Maar de schaduw van het corruptieschandaal dat over de huidige regering hangt en de stroomonderbrekingen tijdens het tellen van de stemmen, hebben tot wantrouwen geleid. Dinsdag kwamen mensen op straat om een hertelling te eisen.Op Twitter kreeg het verhaal een ludieke kant: de hashtag #kedilobisi of 'katlobby' werd meer dan 130.000 keer gebruikt.'Ik gaf de bevelen'De lokale overwinning van de AKP is veelbelovend voor de presidentiële verkiezingen in het land die op 10 augustus van start gaan. Dat ondanks het corruptieschandaal dat meteen ook de reden is waarom sociale mediasites als Twitter en YouTube net voor de lokale verkiezingen werden afgesloten voor het volk. Geluidsbestanden van de Turkse regering - onder andere over een mogelijke inmenging in het conflict in Syrië - werden namelijk op de sociale media gepubliceerd. De bedoeling van de blokkering was waarschijnlijk om schade bij de verkiezingen in te perken.Turkije, dat lid is van de NAVO, gold nochtans lang als model van een moslimdemocratie. De eerste minister voerde vele hervormingen door die de mensenrechten steunden en de economie een duw in de rug gaven. Maar de huidige machtsstrijd tussen Erdogan en diens vroegere kompaan Fethullah Gulen - een gematigde geestelijke die gevestigd is in de Verenigde Staten, die nu door Erdogan beschuldigd wordt van infiltratie en misbruik van politie en gerecht - heeft tot het hardhandige optreden tegen antiregeringsbewegingen geleid.