Karel De Gucht: ‘Het Griekse eindspel is ingezet’

‘In Griekenland is het eindspel ingezet,’ zegt Europees commissaris Karel De Gucht. ‘Er is geen alternatief voor de uitvoering van de gemaakte akkoorden.’

“Het eindspel is nu ingezet en hoe dat gaat aflopen, weet ik niet”. Dat zegt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht in een gesprek met De Standaard over de toestand in Griekenland. “De vraag is of iedereen de komende weken zijn sangfroid zal kunnen houden”.

‘Wanhopige mensen’

Er is volgens De Gucht geen alternatief: “Griekenland moet de gemaakte akkoorden uitvoeren. Dat is de enige rationele optie die het land heeft. Maar dat kan alleen als het Griekse volk via verkiezingen in staat is rationeel te oordelen. Alleen: dat zijn wanhopige mensen”, luidt het.

Het zou volgens De Gucht geen goed idee zijn erop te speculeren dat Europa na de verkiezingen zal buigen. “Er is geen marge. Je komt al nauwelijks tot een daling van de schuld met het programma dat nu op tafel ligt”.

Verwarring

De eurocommissaris denkt wel dat Griekenland uiteindelijk in de eurozone zal blijven. Hij sluit niet uit dat er een derde verkiezingsronde zou komen of een referendum over het al dan niet uittreden uit de monetaire unie. “Bij een exit zal de verwarring in Griekenland enorm zijn”, voorspelt de commissaris voor Handel.

“Het begrotingstekort verdwijnt ook niet. Nu kunnen ze het nog financieren, met veel problemen, via het IMF en Europa. Maar dan is er niemand meer die hun nog een cent leent”.

‘Niet het einde van de euro’

Een uitstap van Griekenland zou volgens De Gucht niet het einde van de euro betekenen. “Anderhalf jaar geleden was er misschien wel gevaar voor een domino-effect, maar vandaag zijn er zowel binnen de Europese Centrale Bank als binnen de Europese Commissie diensten die noodscenario’s uitwerken voor als Griekenland het niet redt”. Details daarover wil hij niet kwijt. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content