Cruisebedrijf Costa Crociere, eigenaar van de Costa Concordia, het schip dat kapseisde voor de Italiaanse kust, laat weten dat de kapitein van het schip "inschattingsfouten gemaakt heeft" en dat hij "de voorziene procedures bij noodsituaties niet gevolgd heeft".

"Het gerecht, waaraan Costa Crociere zijn volle samenwerking verleent, heeft de kapitein laten aanhouden. Tegen de man zijn er ernstige beschuldigingen", aldus het bedrijf in een persbericht. "Het lijkt erop dat de kapitein inschattingsfouten gemaakt heeft met ernstige gevolgen" en dat "zijn beslissingen tijdens de noodsituatie niet conform de procedures van Costa Crociere waren", luidt het.

Het bedrijf zegt wel dat kapitein Francesco Schettino, die bij Costa Crociere in 2002 aan de slag ging als verantwoordelijke voor veiligheid en daarna gepromoveerd werd tot kapitein in 2006, met succes alle vormingsprogramma's gevolgd had. Het personeel van het bedrijf moet ook elke twee weken een evacuatie-oefening houden op de schepen. De passagiers moeten eveneens deelnemen aan een oefening binnen de 24 uur na het inschepen.

Bij de ramp met de Costa Concordia, die een rots raakte toen het schip te dicht in de buurt van de kust voer, vielen tot dusver vijf doden en een zestigtal gewonden. Een vijftiental mensen is nog vermist. (Belga/INM)

Cruisebedrijf Costa Crociere, eigenaar van de Costa Concordia, het schip dat kapseisde voor de Italiaanse kust, laat weten dat de kapitein van het schip "inschattingsfouten gemaakt heeft" en dat hij "de voorziene procedures bij noodsituaties niet gevolgd heeft". "Het gerecht, waaraan Costa Crociere zijn volle samenwerking verleent, heeft de kapitein laten aanhouden. Tegen de man zijn er ernstige beschuldigingen", aldus het bedrijf in een persbericht. "Het lijkt erop dat de kapitein inschattingsfouten gemaakt heeft met ernstige gevolgen" en dat "zijn beslissingen tijdens de noodsituatie niet conform de procedures van Costa Crociere waren", luidt het. Het bedrijf zegt wel dat kapitein Francesco Schettino, die bij Costa Crociere in 2002 aan de slag ging als verantwoordelijke voor veiligheid en daarna gepromoveerd werd tot kapitein in 2006, met succes alle vormingsprogramma's gevolgd had. Het personeel van het bedrijf moet ook elke twee weken een evacuatie-oefening houden op de schepen. De passagiers moeten eveneens deelnemen aan een oefening binnen de 24 uur na het inschepen. Bij de ramp met de Costa Concordia, die een rots raakte toen het schip te dicht in de buurt van de kust voer, vielen tot dusver vijf doden en een zestigtal gewonden. Een vijftiental mensen is nog vermist. (Belga/INM)