Kapitein Costa Concordia veroordeeld tot 16 jaar gevangenis

© Reuters

De kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, is veroordeeld tot 16 jaar en 1 maand gevangenis.

Francesco Schettino, kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, is veroordeeld tot zestien jaar en één maand gevangenis. Dat heeft het gerecht in de Toscaanse stad Grosseto bekendgemaakt. Schettino was niet aanwezig bij de uitspraak, alhoewel hij dat voordien aangekondigd had. Volgens zijn advocaten had hij koorts. Alvorens de rechters zich terugtrokken, was Schettino in de namiddag in tranen uitgebarsten.

De Costa Concordia was in januari 2012 met meer dan 4.200 passagiers en bemanningsleden voor het eiland Giglio in de Middellandse Zee tegen een rots gevaren en gekapseisd. Tweeëndertig mensen kwamen daarbij om.

De advocaten van Schettino hadden de vrijspraak gepleit. Het openbaar ministerie vroeg 26 jaar en drie maanden cel. Er werd de 54-jarige Schettino onder meer dood door schuld en slagen en verwondingen ten laste gelegd. Schettino had zich na het ongeval eerst zelf in veiligheid gebracht, alvorens de evacuatie volledig was afgesloten. Volgens de kapitein trof vooral zijn crew schuld aan het drama.

Technische defecten

Schettino was de enig beklaagde in het proces dat anderhalf jaar duurde. Verwacht wordt dat hij beroep aantekent tegen het vonnis. In zijn slotwoord was Schettino in tranen uitgebarsten. ‘Mijn hoofd is geofferd, om economische belangen te beschermen, stelde hij. Hij zou in de media verkeerd zijn voorgesteld. ‘Op 13 januari 2012 ben ook ik deels gestorven. Het is moeilijk dat een leven te noemen wat ik leef.’

De burgerlijke partijen hadden meermaals onderstreept dat Schettino niet alleen kon verantwoordelijk gesteld worden voor het ongeluk. Ook de rederij Costa Crociere zou schuld gehad hebben, onder andere wegens technische defecten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content