De aanslag van woensdagavond in Ankara is gepland door de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië (YPG) en de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije en is uitgevoerd door een 23-jarige Syriër, aldus premier Ahmet Davutoglu. Negen mensen zijn opgepakt.

Eerder hadden verschillende regeringstrouwe kranten al geschreven dat de dader uit Syrië kwam. De kranten Yeni Safak en Sözcü melden dat de dader Salih Necar heet en onlangs Turkije binnenkwam vanuit Syrië als vluchteling. Volgens beide kranten is hij geïdentificeerd door de politie dankzij vingerafdrukken die bij zijn aankomst op Turks grondgebied zijn genomen. De auto waarmee de bomaanslag werd uitgevoerd, werd volgens Yeni Safak twee weken geleden gehuurd in de westelijke stad Izmir.

Koerdische partijen ontkennen

De PKK neemt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag in Ankara. 'We weten niet wie dat gedaan heeft. Het kan vergelding zijn geweest voor de slachtpartijen in Koerdistan', zei PKK-commandant Cemil Bayik aan het agentschap Firat, dat dicht bij de PKK staat. Ook de voornaamste Koerdische formatie in Syrië, de Democratische Unie Partij (PYD), ontkent betrokken te zijn.

'We ontkennen iedere betrokkenheid in deze aanval', zei het hoofd van de PYD, Saleh Muslim. 'Deze beschuldigingen zijn duidelijk gelinkt aan de poging om in Syrië tussenbeide te komen.'

28 doden

Bij de aanslag, op een konvooi legerbussen in de regeringswijk Cankaya, vielen minstens 28 doden en 61 gewonden.

Na de aanslag verkeren geen gewonden in levensgevaar. Dertig van hen zijn intussen uit de ziekenhuizen ontslagen, zo meldt het persagentschap DHA, dat het leger citeert. Nog 31 gewonden worden verzorgd.

Een verkeerscamera filmde het moment van de explosie in Ankara

Nieuwe aanslag

Intussen zijn bij een nieuwe aanslag op een militair konvooi in Lice, in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir, minstens zes soldaten om het leven gekomen.

De autoriteiten wijzen de aanslag toe aan de PKK. Dat is vernomen bij de veiligheidsdiensten.

Bombardementen

De jongste maanden is het conflict tussen Turkije en de Koerden opnieuw geëscaleerd. Turkije voerde afgelopen weekend vanop het eigen grondgebied meerdere bombardementen uit op Koerdische stellingen in het noorden van Syrië.

Meteen na de aanslag woensdagavond bombardeerde de Turkse luchtmacht opnieuw Koerdische stellingen in het noorden van Syrië. (Belga/KVDA)

De aanslag van woensdagavond in Ankara is gepland door de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië (YPG) en de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije en is uitgevoerd door een 23-jarige Syriër, aldus premier Ahmet Davutoglu. Negen mensen zijn opgepakt. Eerder hadden verschillende regeringstrouwe kranten al geschreven dat de dader uit Syrië kwam. De kranten Yeni Safak en Sözcü melden dat de dader Salih Necar heet en onlangs Turkije binnenkwam vanuit Syrië als vluchteling. Volgens beide kranten is hij geïdentificeerd door de politie dankzij vingerafdrukken die bij zijn aankomst op Turks grondgebied zijn genomen. De auto waarmee de bomaanslag werd uitgevoerd, werd volgens Yeni Safak twee weken geleden gehuurd in de westelijke stad Izmir.De PKK neemt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag in Ankara. 'We weten niet wie dat gedaan heeft. Het kan vergelding zijn geweest voor de slachtpartijen in Koerdistan', zei PKK-commandant Cemil Bayik aan het agentschap Firat, dat dicht bij de PKK staat. Ook de voornaamste Koerdische formatie in Syrië, de Democratische Unie Partij (PYD), ontkent betrokken te zijn.'We ontkennen iedere betrokkenheid in deze aanval', zei het hoofd van de PYD, Saleh Muslim. 'Deze beschuldigingen zijn duidelijk gelinkt aan de poging om in Syrië tussenbeide te komen.'Bij de aanslag, op een konvooi legerbussen in de regeringswijk Cankaya, vielen minstens 28 doden en 61 gewonden.Na de aanslag verkeren geen gewonden in levensgevaar. Dertig van hen zijn intussen uit de ziekenhuizen ontslagen, zo meldt het persagentschap DHA, dat het leger citeert. Nog 31 gewonden worden verzorgd.Een verkeerscamera filmde het moment van de explosie in AnkaraIntussen zijn bij een nieuwe aanslag op een militair konvooi in Lice, in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir, minstens zes soldaten om het leven gekomen.De autoriteiten wijzen de aanslag toe aan de PKK. Dat is vernomen bij de veiligheidsdiensten.De jongste maanden is het conflict tussen Turkije en de Koerden opnieuw geëscaleerd. Turkije voerde afgelopen weekend vanop het eigen grondgebied meerdere bombardementen uit op Koerdische stellingen in het noorden van Syrië.Meteen na de aanslag woensdagavond bombardeerde de Turkse luchtmacht opnieuw Koerdische stellingen in het noorden van Syrië. (Belga/KVDA)