Juncker: ‘EU-deur sluiten voor Turkije zou grote fout zijn’

Jean-Claude Juncker © Belga Image

Hoewel hij herhaalt dat Turkije op dit moment niet rijp is om lid van de Europese Unie te worden, kant Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich tegen het stopzetten van de toetredingsgesprekken met Ankara.

‘Als men Turkije nu de indruk zou geven dat de Europese Unie niet bereid is Turkije op te nemen, dan zou dat volgens mij een grote fout voor het buitenlands beleid zijn’, zei Jean-Claude Juncker aan de Duitse openbare omroep ARD. Het interview wordt zondag uitgezonden, maar fragmenten werden donderdag al verspreid.

Oostenrijk

De Europese Commissievoorzitter reageert daarmee op de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern om de toetredingsgesprekken met Turkije te stoppen. Kern wil de kwestie bespreken op de Europese Raad van 16 september. ‘We moeten de realiteit onder ogen zien: de toetredingsonderhandelingen zijn niet meer dan fictie’, zei hij aan de Oostenrijkse media.

Volgens Kern moet de EU eerder zoeken naar andere oplossingen om de Turkse economie meer in overeenstemming met de Europese regels te brengen. ‘Het land blijft een belangrijke partner inzake veiligheid en integratie’, zei Kern, die de belangrijke rol van Turkije in de vluchtelingencrisis benadrukte.

Juncker herhaalde wel dat Turkije ‘in de situatie waarin het land zich nu bevindt, geen EU-lid kan worden’. Hij voegde eraan toe dat dat zeker het geval is als Erdogan zijn handtekening zou zetten onder een wet die de doodstraf weer invoert. ‘Als dat gebeurt, worden de toetredingsgesprekken meteen stopgezet’, aldus nog Juncker.

Extreemrechts

Turkije beschuldigt Kern van extreemrechtse retoriek. ‘Om eerlijk te zijn vind ik het uitermate storend dat dit soort uitspraken erg veel gelijkenis vertonen met de uitspraken van extreemrechts in Europa’, zei de Turkse minister voor Europa Ömer Celik volgens staatspersbureau Anadolu.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz nam zijn bondskanselier in bescherming. Hij wees de kritiek van Celik krachtdadig van de hand. Turkije moet ‘zijn huiswerk maken’ en zijn retoriek en ‘optreden in eigen land matigen’, aldus Kurz. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content