Julian Assange veroordeelt vonnis Manning

© Reuters

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zegt dat WikiLeaks niet zal rusten tot klokkenluider Bradley Manning vrij is.

De veroordeling van klokkenluider Bradley Manning is “een gevaarlijk precedent”, zo heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen verklaard in een reactie op de uitspraak van de Amerikaanse militaire rechtbank.

“Bradley Manning is nergens schuldig aan”, zo zei Assange volgens de nieuwssite van de Britse omroep BBC. “Hij is net zeer heldhaftig omdat hij van de regering transparantie en verantwoordelijkheid vraagt en omdat hij de misdaden van de Amerikaanse regering onthult aan het Amerikaanse volk en de rest van de wereld.”

Assange verwacht dat Manning in beroep zal gaan tegen zijn veroordeling, en liet ook weten dat WikiLeaks hem daarbij zal steunen. “WikiLeaks zal niet rusten tot hij vrij is.”

WikiLeaks publiceerde in 2010 de naar schatting 700.000 geheime documenten die de Amerikaanse militair Bradley Manning had doorgespeeld. Manning werd daarvoor schuldig bevonden aan onder meer spionage. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 144 jaar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content