Jordanië overweegt gevangenenruil met IS voor vrijlating Japanse journalist

De gegijzelde Kenji Goto © AFP

Jordanië zou overwegen een veroordeelde terrorist vrij te laten in ruil voor de Japanse journalist Kenji Goto Jogo en de Jordaanse piloot Muath al-Kasaesbeh, die door Islamitische Staat gegijzeld worden.

Jordanië zou bereid zijn om een veroordeelde terrorist vrij te laten in ruil voor een Japanner en Jordaniër die gevangen gehouden worden door Islamitische Staat (IS). Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van afzonderlijke interviews met twee Jordaanse parlementsleden.

Al gijzelaar geëxecuteerd

In een aan IS toegeschreven video werd de vrijlating van de terrorist Sajida al-Rishawi gevraagd. In ruil zou de Japanse journalist Kenji Goto Jogo worden vrijgelaten. Uit dezelfde video moest nog blijken dat de tweede Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa, al geëxecuteerd werd. De terreurbeweging had gedreigd beide gijzelaars te vermoorden als Japan niet binnen de 72 uur een som van 200 miljoen dollar zou overmaken: geld dat het land zou geven als niet-militaire steun aan slachtoffers van het conflict en aan de internationale coalitie.

Jordaanse piloot

De parlementsleden Bassam al-Manaseer, ook voorzitter van het Arabisch comité voor internationale zaken, en Ali Bani Ata, ook voorzitter van de Japans-Jordaanse parlementaire vriendschapsliga, zeiden aan Kyodo dat hun land zou ingaan op de vraag van IS om zo de vrijlating van Goto en de Jordaanse piloot Muath al-Kasaesbeh te verzekeren.

Geen weet van gevangenenruil

Yasuhide Nakayama, een hooggeplaatste Japanse diplomaat, zei aan journalisten dat Japan en Jordanië “samenwerken” rond de vrijlating van het duo. Nakayama leidt sinds vorige week de onderhandelingen in de Jordaanse hoofdstad Amman. De Japanse regering heeft de samenwerking van Jordanië en andere landen gevraagd om Goto vrij te krijgen. Yoshihide Suga, het hoofd van de Japanse kanselarij, zei echter niets te weten van een plan om gevangenen te ruilen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content