Jordanië meedogenloos in wraak op IS: ‘vijanden van de islam’

De Jordaanse koningin Rania loopt mee in een optocht als steun voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Foto's van de vermoorde piloot Moaz al-Kasasbeh worden opgehouden. © AFP

Jordaans piloot Moaz al-Kasasbeh crashte op 24 december en werd door Islamitische Staat (IS) gevangengenomen. Later werd hij leven verbrand. Thuisfront Jordanië heeft gezworen zich te wreken: gevechtsvliegtuigen bombardeerden tientallen IS-stellingen. In hoofdstad Amman kwamen duizenden op straat om de strijd tegen de terreurbeweging te steunen.

Door de straten van Amman, de hoofdstad van Jordanië, wandelen duizenden burgers samen: zij staan volledig achter de strijd van hun overheid tegen Islamitische Staat (IS).

De gezamenlijke wrok ontstond toen de terreurbeweging op 3 februari een video publiceerde die toonde hoe de piloot Moaz al-Kasasbeh, staand in een kooi, levend verbrand werd. Al-Kasasbeh was op 24 december neergestort en in handen van IS-militanten terechtgekomen. Jordanië gelooft dat de video al op 3 januari werd opgenomen.

‘Slechts begin van vergelding’

Het land beloofde zich onmiddellijk te wreken voor de gruweldaden van IS. Volgens Britse omroep BBC voerde Jordanië ondertussen al tientallen luchtaanvallen uit tegen IS-stellingen in Syrië. Het leger schreef in een statement dat onder andere trainingskampen en wapendepots geraakt werden. Vooral Raqqah, het bolwerk van de militanten in Syrië, zou geviseerd zijn. Lokale activisten en IS-sympathisanten meldden, zo schrijft BBC, nieuwe bombardementen vandaag/vrijdag.

Maar de luchtaanvallen zijn slechts ‘het begin van onze vergelding’, zei minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh volgens de Britse omroep. ‘We zullen achter hen aangaan en hen uitschakelen. Wij zijn de voorhoede. Dit is onze strijd’, vervolgde Judeh op nieuwszender CNN.

Eerder had Jordanië aan een fractie van de door de Verenigde Staten geleide internationale campagne deelgenomen, met bombardementen op enkele IS-sites in Syrië. Maar Judeh zei dat Jordanië nu ook Islamitische Staat in Irak zou viseren.

‘Vijanden van de islam’

Als blijk van solidariteit, vervoegde ook koningin Rania de duizenden burgers in Amman. Na het vrijdagsgebed gingen zij de straat op: vlaggen wapperden en foto’s van de vermoorde piloot werden in de lucht gehouden. Agence France-Presse meldt dat sommige borden opschriften droegen als ‘ja voor bestraffing. Ja voor het uitschakelen van terrorisme’. Op de Jordaanse staatstelevisie werd getoond hoe burgers berichten schreven op wat leek op bommen voor luchtaanvallen. Eentje verwees naar IS als ‘vijanden van de islam’, bericht BBC.

Hulp van jihadist

Een opmerkelijk figuur kantte zich ook tegen de moord op al-Kasasbeh. Jihadist Abu Mohammad al-Maqdisi – een clericus wiens schrijfsels leden van al-Qaeda in Irak inspireerden, meent BBC – zei dat de moord ‘onaanvaardbaar was in eender welke religie’.

Al-Maqdisi werd vrijgelaten uit de gevangenis en getuigde achteraf op Jordaanse televisie, dat hij betrokken was geweest bij de onderhandelingen met IS voor de veilige vrijlating van al-Kasasbeh.

Jordanië had namelijk voorgesteld Sajida al-Rishawi – de jihadiste van wie IS de vrijlating eiste – te ruilen voor de gevangen piloot. Al-Maqdisi zei achteraf echter, dat de militanten de gevangenenruil nooit ernstig hadden genomen.

‘Tijdens mijn contact met hen, logen ze en reageerden ze ontwijkend’, citeert BBC. ‘Ze deden alsof ze geïnteresseerd waren in een deal, maar eigenlijk waren ze dat niet.’

Als de vermoedens van Jordanië kloppen, werd de piloot inderdaad al voor de onderhandelingen omgebracht. Een eerste wraakactie van Jordanië volgde met de executie van al-Rishawi daags na de publicatie van de video. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content