Joe Biden ‘wil in 2020 gooi naar Witte Huis doen’ (of toch niet?)

Joe Biden naast Barack Obama © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De aftredende Amerikaanse vicepresident Joe Biden laat uitschijnen dat hij zich in 2020 opnieuw kandidaat zal stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zal dan 78 zijn.

Election Day in de Verenigde Staten ligt nog geen maand achter ons en nu al zijn de volgende presidentsverkiezingen een hot topic in de Amerikaanse media. Dat komt omdat huidig vicepresident Joe Biden laat uitschijnen dat hij zich in 2020 mogelijk opnieuw kandidaat zal stellen voor de race naar het Witte Huis. Al is het niet helemaal duidelijk wat hij precies wilde zeggen.

Mysterieus

Biden kreeg in de wandelgangen van de Senaat van reporters de vraag voorgeschoteld of hij over vier jaar opnieuw wil deelnemen aan de race. ‘Ja, ik doe mee in 2020. Voor wat? Voor het presidentschap.’ Gevolgd door het mysterieuze: ‘And also, you know, what the hell man‘.

Is dat dan een grap, wilden de journalisten weten? Waarop Biden enkele seconden stil bleef om vervolgens nog meer rond de vraag te dansen: ‘Ik verbind me er niet toe om níet deel te nemen. Ik ga geen enkele verbintenis aan. Ik heb geleerd dat het lot een bizarre manier heeft om tussen te komen’ – fate has a strange way of intervening.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Overleden

Verwacht werd dat Biden het bij de afgelopen presidentscampagne zou opnemen tegen Hillary Clinton voor de nominatie bij de Democraten. Dat ging uiteindelijk niet door, vooral omwille van het overlijden van zijn zoon Beau in mei vorig jaar. ‘Door het rouwproces is de mogelijkheid tot een realistische kandidatuur gepasseerd’, zei hij in oktober op een persconferentie met president Barack Obama.

Beau was al het tweede kind van wie de man afscheid moest nemen: eerder verloor hij zijn dochter en zijn eerste vrouw na een auto-ongeval.

Joe Biden greep al naast het presidentschap in 1998 en in 2008. Als hij deelneemt en wint in 2020, zou hij met 78 jaar de oudste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content