Joe Biden wil hogere defensie-uitgaven en minimumbelasting voor superrijken

De Amerikaanse president Joe Biden wil de defensie-uitgaven in het komende jaar verder verhogen. De ontwerpbegroting van de regering voorziet daarvoor 773 miljard dollar (704 miljard euro). Gezien het hoge inflatiepercentage betekent dit een kleine stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

Volgens het Witte Huis zou het maandag gaan om een nominale verhoging van 9,8 procent ten opzichte van de begroting van 2021. Biden roept het Congres op om ‘de grootste investering in nationale veiligheid in onze geschiedenis’ goed te keuren. ‘Het Amerikaanse leger moet het best voorbereide, best getrainde en best uitgeruste leger ter wereld blijven.’

Als onderdeel van het begrotingsvoorstel wil Biden ook 6,9 miljard dollar uitgeven aan de NAVO en het versterken van de militaire afschrikking in Europa met het oog op de Russische inval in Oekraïne. Het aantal actieve soldaten in het Amerikaanse leger zal ongewijzigd blijven op ongeveer 1,3 miljoen. Biden stelt ook voor dat het Congres meer geld besteedt aan politie en initiatieven tegen wapengeweld.

Hij wil ook een minimumbelasting invoeren voor de superrijken met een vermogen van meer dan 100 miljoen dollar. Het begrotingsvoorstel voorziet in totale uitgaven van ongeveer 5,8 biljoen dollar. Het begrotingstekort zou daardoor ongeveer 1,15 biljoen dollar bedragen. Het ontwerp is de eerste stap in de moeizame begrotingsonderhandelingen die doorgaans maanden aanslepen.

Partner Content