Syrisch observatorium: ‘Grootste deel Aleppo bezet door rebellen’
Opstandelingen in Syrië zijn erin geslaagd de stad Aleppo grotendeels te bezetten, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Verschillende groepen rebellen begonnen woensdag een aanval op gebieden die onder controle van de regering staan.
De opstandelingen, geleid door de jihadistische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), vechten al dagen tegen het Syrische regeringsleger. Dat leger wordt bijgestaan door Rusland. Volgens het SOHR heeft Rusland voor het eerst sinds 2016 luchtaanvallen uitgevoerd op Aleppo.
De gevechten zijn de zwaarste in jaren tussen rebellen en het regeringsleger.
Bronnen binnen het leger zeggen dat militairen de opdracht hebben gekregen zich veilig terug te trekken uit delen van Aleppo. Het is voor het eerst sinds 2016 dat rebellen weer in de tweede stad van Syrië zijn. Het leger van president Bashar al Assad nam Aleppo toen in, na maanden van bombardementen en een belegering.
De rebellen zeggen met hun offensief te reageren op aanvallen die het Syrische regime de afgelopen weken heeft uitgevoerd in Idlib en om Syrische legeraanvallen te voorkomen.
Bij de gevechten zijn volgens het SOHR zeker 311 doden gevallen, onder wie 28 burgers
Op vrijdag raakte bekend dat de rebellen de stad langs het westen en zuidwesten waren binnengedrongen.
Volgens waarnemers hebben de regeringstroepen zich teruggetrokken ‘zonder strijd’ te leveren.
Het Syrische ministerie van Defensie verklaarde dat de strijdkrachten van de regering te maken kregen met massale aanvallen rond de steden Aleppo en Idlib. Het Syrische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd met de steun van Russische gevechtsvliegtuigen.
Koerdische milities bezetten luchthaven Aleppo (ngo)
Koerdische milities hebben volgens activisten de controle over de luchthaven van de Syrische stad Aleppo genomen. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) meldde dat Koerdische strijders, na de terugtrekking van regeringsgetrouwe troepen, in verscheidene dorpen en buitenwijken van de grootstad oprukken en de luchthaven hebben bezet.
Tienduizenden mensen zijn als gevolg van de ontwikkelingen op de vlucht geslagen, aldus het SOHR (Syrian Observatory for Human Rights). De organisatie met zetel in Londen beschikt over een netwerk van informanten ter plaatse. Volgens het SOHR zijn ondertussen grote delen van Aleppo met zijn ruim 2 miljoen inwoners in handen van rebellen.
Syrisch leger bevestigt dat tientallen soldaten gesneuveld zijn in Aleppo
Het Syrische leger heeft zaterdag bevestigd dat strijders die zich tegen het bewind verzetten, “grote delen” van de stad Aleppo zijn binnengedrongen en dat bij gewelddadige botsingen tientallen soldaten gedood zijn.
“Gewapende terreurorganisaties” hebben “vanuit verscheidene assen aan de fronten van Aleppo en Idlib een grootscheepse aanval” gelanceerd, zo deelde het leger mee. Het sprak van hevige gevechten over “meer dan 100 kilometer”. “Tientallen manschappen van onze strijdkrachten zijn gedood en anderen raakten gewond”, zo staat in de mededeling.
Verminderde steun voor Assad?
Waarnemers gaan ervan uit dat het offensief van de rebellen al maanden was gepland. Ondertussen heeft Iran zijn steun voor het Syrische bewind van Bashar al-Assad bevestigd. De buitenlandminister van Iran, Abbas Araghchi, zei tegen zijn Syrische collega Bassam al Sabbagh dat Iran de steun aan Syrië en aan het leger van Syrië voortzet. Ook Rusland zet zijn steun verder.
In 2011 brak in Syrië een verwoestende burgeroorlog uit, die het land tot vandaag verdeelt. Pas in 2016 kwam een platgebombardeerd Aleppo terug in regeringshanden. Het regime van Bashar al-Assad controleert met behulp van zijn bondgenoten Rusland en Iran nu twee derde van het land. Het noordwesten is onder controle van oppositiegroepen, zoals HTS. Een politieke oplossing voor het conflict is niet in zicht. Maar dat de bondgenoten Iran (met Hezbollah) en Rusland nu elders oorlogen uitvechten, kan maken dat de er minder steun voor Syrië overblijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier