Jihadisten bedreigen Tunesië: ‘We zullen terugkeren en meer mensen doden’

Veiligheidsdiensten houden wacht tijdens de presidentscampagne. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Vlak voor de laatste campagnedag van de Tunesische presidentsverkiezingen, hebben jihadisten in een videoboodschap het land bedreigd. Zondag staan de overgangspresident Moncef Marzouki en de seculiere ancien Béji Caïd Essebsi tegenover elkaar in de tweede ronde.

Na een jarenlange transitieperiode, zullen de Tunesiërs voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1956 voor een president stemmen in vrije, democratische verkiezingen.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 november, kaapte de 88-jarige Béji Caïd Essebsi – hoofd van het seculiere en anti-islamistische Nidaa Tounes – 39 procent van de stemmen weg. Zijn 69-jarige rivaal van het Congres voor de Republiek en huidig overgangspresident, Moncef Marzouki, kon toen op 33 procent rekenen.

Geen van beide haalde de nodige 50 procent, dus zondag 21 december gaat de tweede en finale verkiezingsronde in. Bijna 5,3 miljoen Tunesiërs trekken alweer naar de stembus. In het buitenland kan reeds vandaag/vrijdag gestemd worden.

‘Jullie zullen niet in vrede leven’

Het lijkt goed te gaan met Tunesië, het lichtpunt in de Arabische Lente. Maar het land ligt tussen het turbulente Libië en Algerije, waar terroristen zich in de bergen verschuilen en geregeld aanslagen op veiligheidsdiensten plegen in het grensgebied.

Aan de vooravond van de laatste campagnedag bedreigden jihadisten Tunesië in een videoboodschap. In de video die via sociale media verspreid werd, claimden de jihadisten de moorden op politici Chokri Belaïd en Mohamed Brahmi. Die moorden brachten Ennahda – onder druk van woedende burgers – er in 2013 toe een interim-regering van technocraten aan te stellen.

In de video zijn vier mannen in gevechtstenues te zien. Ze stellen zichzelf voor als Abou Mossaab, Abou Mohamed Ettounissi, Abou Moukatel en Abou Bakr Al Hakim. Dat schrijft de nieuwssite Tunisie 14.

Al Hakim was inderdaad, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, betrokken bij de moorden op Belaïd en Brahmi en wordt al maandenlang gezocht.

In de boodschap roepen de mannen de Tunesische bevolking op niet aan de nakende verkiezingen deel te nemen, die tegen de waarden van de islam indruisen. Ook roepen ze op tot de jihad, om de wapens op te nemen en naar het gebergte te trekken waar de jihadisten zich schuilhouden.

‘We zullen terugkomen en heel wat anderen onder jullie vermoorden. Jullie zullen niet in vrede leven zolang Tunesië niet geregeerd wordt volgens de islam’, klinkt het in de video, aldus de nieuwssite.

Grensposten gesloten

De boodschap is een zoveelste terreurdreiging voor het land. In de aanloop naar de verkiezingen werden de grensposten Ras Jedir en Dehiba bij Libië al gesloten. De situatie in het buurland zou de presidentsverkiezingen in gevaar kunnen brengen. ‘Die dreiging mag onze kiezers niet verhinderen massaal naar de stembus te trekken’, luidde het in een persbericht van de Tunesische overheid.

Om de politici die door terreurdaden om het leven kwamen te eren, zei presidentskandidaat Essebsi onder andere Belaïd en Brahmi op bankbiljetten te willen laten drukken.

Essebsi is favoriet voor de presidentsverkiezingen. Zijn seculiere partij Nidaa Tounes won in oktober reeds de parlementsverkiezingen, maar zegt nog te wachten tot na de verkiezing van de president om een regering te vormen.

Modder gooien

De twee overgebleven kandidaten focussen in hun campagnes vooral op het zwartmaken van elkaar. Zo weigerde Essebsi deel te nemen aan een debat met Marzouki, omdat hij zijn tegenstander ‘een extremist’ acht.

Marzouki kwam aan de macht als interim-president met de steun van de islamisten van Ennahda, die Tunesië geleid hebben na de revolutie en op een tweede plaats strandden bij de parlementsverkiezingen.

De partij schoof zelf geen presidentskandidaat naar voren en weigert ook een andere kandidaat te steunen. Toch benadrukt Essebsi dat Marzouki de islamisten vertegenwoordigt.

Marzouki beschuldigt op zijn beurt Essebsi ervan een vertegenwoordiger van het ancien regime te zijn, die de oude garde van voor de revolutie wil terugbrengen. De overgangspresident beweerde zelfs dat Essebsi fraude zou aanwenden om de verkiezingen te winnen.

‘Sterker dan terroristen’

Het worden op elk vlak spannende verkiezingen. De overheid is al sinds oktober op zijn hoede voor een verhoogde terreurdreiging. Tienduizenden agenten en soldaten zullen worden ingezet om de verkiezingen zondag 21 december vlot en veilig te laten verlopen.

‘Tunesiërs zijn sterker dan deze terroristen. Ze betekenen niets voor ons’, reageerde woordvoerder voor Binnenlandse Zaken Mohamed Ali Aroui volgens Agence France-Presse.

Maar behalve de terreurdreiging, kampt Tunesië met andere moeilijkheden, zoals de economie. Zo wordt gevreesd dat de wijdverspreide werkloosheid opnieuw tot sociale onrust kan leiden als er niet gauw een oplossing komt.

‘Briljante uitzondering’

Toch werd Tunesië gelauwerd door het magazine The Economist met de titel ‘land van het jaar 2014’. Het land wordt geprezen voor de vredige democratische transitie en omdat het een voorbeeld stelt voor de andere landen in de regio die door de Arabische Lente getroffen werden.

‘Het idealisme dat door de Arabische Lente werd uitgedragen, heeft zeker andere staten in bloedvergieten en extremisme gestort. Maar er is een briljante uitzondering: Tunesië’, zo schreef het blad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content